Bilet pkp

• Autor wątku Autor wątku Djey25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Djey25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam

dostałem dzisiaj list z firmy windykacyjnej WINDYKACJA.PL że mam do zapłaty 500 zł z tytułu nakazu sądowego z 2002 r i jeżeli nie wplace do 15 to sprawa zostanie skierowana do komornika.

Czy ten dług jest przedawniony?jesli tak to co dalej z ta firmą mam robić

Kodeks cywilny podaje 2 podstawowe terminy przedawnienia długów:
10 lat dla wszelkich roszczeń majątkowych lub roszczeń stwierdzonych prawomocnym wyrokiem sądu,
3 lata dla roszczeń z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej oraz oświadczeń okresowych.

Mimo nakazu sądowego dług jest przedawniony... ale jeżeli w międzyczasie była egzekucja komornicza to bieg przedawnienia biegnie od nowa od daty jej umorzenia.

toren napisał:
Mimo nakazu sądowego dług jest przedawniony... ale jeżeli w międzyczasie była egzekucja komornicza to bieg przedawnienia biegnie od nowa od daty jej umorzenia.
Nie było egzekucji i dług nie jest przedawniony. Założysz się?
Znam sprawy z windykacjapl.com - PKP wniosło o klauzulę w 2010-11 roku, więc pozostaje negocjować wysokość odsetek (te przedawniają się już po 3 latach), najprawdopodobniej do zapłaty będą odsetki jedynie za ostatnie 3 lata

Przedawnia się roszczenie a nie prawo do złożenia wniosku o nadanie klauzuli wykonalności.

Sąd nie może nawet badać, czy doszło do przedawnienia, nawet jak dłużnik złoży zażalenie na tę klauzulę powołując się na przedawnienie, to sądu nie będzie to interesować. Kwestię tę wyjaśnił Sąd Najwyższy już na początku lat 70tych.

Tu się z Tobą Amelia zgodzę, ale jeżeli klauzula była nadana np do 2005r i minęło już 10 lat od daty jej nadania? Zakładając że w międzyczasie nie było egzekucji?

Ostatnia edycja:
Nie było żadnej egzekucji komorniczej z tytułu tego mandatu

toren napisał:
Tu się z Tobą Amelia zgodzę, ale jeżeli klauzula była nadana np do 2005r i minęło już 10 lat od daty jej nadania? Zakładając że w międzyczasie nie było egzekucji?
Ja ci tłumaczę - znam te sprawy i wiem co mówię. Na 98% jest tak jak piszę - klauzula nadana w latach 2010-11, tuż przed upływem 10-letniego terminu przedawnienia. Więc pozostaje negocjować odsetki, pod rygorem powództwa z art. 840 k.p.c.

Taką dostałem opd.

Witam odsetki w Pani zadłużeniu są naliczone prawidłowo z godnie z ustawą. Nie podlegają żadnym negocjacją. My też mamy prawników i wiemy jak się nalicza odsetki ustawowe. Taką kwotę musi Pani uregulować jaka jest podana na piśmie, jeżeli nie to wyegzekwuje ją komornik.

Oczywiście napisałem to co napisała uzytkownik Amelia

Powrót