Bilet zk-czy mogę jeszcze coś zrobić?

• Autor wątku Autor wątku Xice11311
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

Xice11311

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam, dostałem 182dni odsiadki z terminem wstawienia się 20.11.2020.Moge jescze cokolwiek zrobić żeby chociaż wydłużyć czas wolności poza ukrywaniem się? I jak jest z SDE jeśli nie mam meldunku?jakieś odroczenia kary itp wchodzą w grę? Dodam że (chyba) jest to wyrok zamieniony z godzin społecznych

Dlaczego nie wykonałeś prac społecznych?

dlatego że mialem długi i wyjechałem za granicę do pracy, i sobie trochę nie wziąłem na poważnie tych prac społecznych,aczkolwiek miałem je odrabiać od stycznia a chwilę potem był koronawirus więc do końca napewno bym ich nie odrobił

Xice11311 napisał:
I jak jest z SDE jeśli nie mam meldunku?

Do sde nie musisz mieć meldunku,musisz mieć miejsce stałego pobytu w którym będziesz odbywał karę oraz zgodę wszystkich pełnoletnich osób tam mieszkających.

I wniosek o SDE wysłać z wnioskiem o wstrzymanie kary? Ile to może trwać od momentu otrzymania wniosku do założenia bransolety? Czy jeśli nie założą bransolety do terminu stawienia się w zk to iść na wyrok czy nie? Może tetaz przez covid częściej dają sde

Możesz napisać pismo do sądu, z którego przyszło wezwanie do stawienia się w ZK, z prośbą o niewystawianie nakazu przymusowego doprowadzenia do ZK do czasu rozpatrzenia wniosku o odbywanie kary pozbawienia wolności poza zakładem karnym w SDE. Chociaż takie pismo jest nieformalne i sąd nie musi się do niego przychylać, to jednak mimo wszystko nie zaszkodzi napisać i wysłać poleconym priorytetem jak najszybciej. Wniosek o wstrzymanie kary też możesz dołączyć, chociaż musisz mieć ku temu odpowiednie przesłanki ,aby sąd uwzględnił taki wniosek.

Ostatnia edycja:
Esemka napisał:
Do sde nie musisz mieć meldunku,musisz mieć miejsce stałego pobytu w którym będziesz odbywał karę oraz zgodę wszystkich pełnoletnich osób tam mieszkających.
Sąd może też zażądać zgody właściciela lokalu, w przypadku gdy wynajmujesz mieszkanie. Do wniosku o SDE musisz także dołączyć harmonogram dnia. Jeśli pracujesz, to kopię umowy o pracę i godziny, w których wykonujesz tę pracę.

Mam pytanie bo pisze wniosek o SDE, list jest z sądu rejonowego w Gdyni X wydział wykonawczy a wyrok wydał sąd rejonowy w Pruszkowie II wydział karny, gdzie mam wysłać ten wniosek w takim razie?

Wniosek o SDE musisz złożyć do Sądu Okręgowego XXX Wydział Penitencjarny i Nadzoru nad Wykonywaniem Orzeczeń Karnych w okręgu, w którym przebywasz. Zadzwoń do najbliżej położonego twojego miejsca zamieszkania SO i zapytaj Pani w sekretariacie czy tamtejszy sąd jest odpowiedni do złożenia takiego wniosku dla twojego okręgu. Jeśli nie to zapytaj, który to będzie sąd na jakiej ulicy itd.

A wniosek o wstrzymanie kary? Do sądu który przysłał list czy sądu z którego jest wyrok bo tego trochę nie rozumiem czemu poprostu z Pruszkowa mi nie przysłali wyroku

Xice11311 napisał:
A wniosek o wstrzymanie kary? Do sądu który przysłał list czy sądu z którego jest wyrok bo tego trochę nie rozumiem czemu poprostu z Pruszkowa mi nie przysłali wyroku
Do sądu który wydał wyrok.

Rozumiem ale sprawa jest z Pruszkowa aczkolwiek posiedzenie w sprawie wyroku (na tym poaiedzieniu nie byłem) było u mnie w mieście więc wysłałem list tutaj, skąd mam teraz się dowiedzieć czy dobrze list wysłałem?

Wnioski o odroczenie, wstrzymanie kary itd. wysyłasz do sądu, z którego przyszedł bilet do stawienia się w ZK. Będzie to zapewne ten sam sąd, który wydał wyrok. Czyli jak pisałeś wyżej. SR w Pruszkowie II wydział karny. Natomiast wniosek o SDE tak jak napisałem wyżej.

Ostatnia edycja:
Jeśli sąd w Gdyni uzna się niewłaściwym do rozpoznania twoich wniosków, to powinien je odesłać do sądu właściwego tj. SR w Pruszkowie. O czym powinni poinformować cię listownie.

Najlepiej to zadzwoń dziś do sekretariatu sądu w Gdyni, a także do sekretariatu w Pruszkowie II wydział karny i się wszystkiego dowiesz. Przygotuj sygnaturę akt i Panie cię poinformują, czy dobrze złożyłeś wnioski.

Powrót