bilety miesieczne w PIT

• Autor wątku Autor wątku jezier2191
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I płacisz za bilet więcej niż 111,25/ 139,06 miesięcznie?

Za bilet place 102,90zł miesiecznie gdyz mam znizke 51% jak juz pisalam

W takim razie nie opłaca Ci się odliczać biletu.

Zadnego zwrotu nie otrzymam? Bardzo dziekuje za odpowiedz i pomoc.

Nie wiem czy dostaniesz zwrot, nie znam kwot z PIT. Natomiast jeśli chodzi o koszty uzyskania przychodu- odliczasz albo te zryczałtowane (podane wcześniej) albo bilety miesięczne.

Witam. Mam pytanie. W PIT-11 zaklad pracy wpisał mi koszty uzyskania przychodów 834,36 z racja z zamieszkaniem poza miejscem pracy (pracę zacząłem od czerwca).
Ja na bilety w przeciągu pół roku wydałem 1610 zł (bilety imienne). Którą kwotę mogę wpisać w rozliczeniu rocznym?

Sumę okresowych biletów imiennych (za 6 m-cy).

A za czerwiec 139,06.

Pracę zacząłem od 17.06. Pierwszy bilet kwartalny właśnie mam od tego dnia. A ostatni skończył mi się 16.12. Czyli w sumie zostało mi w rozliczeniu do końca roku 2,5 tygodnia w grudniu.

Ostatnia edycja:
Więc tylko wartość biletów okresowych.

Witam,
Po przeczytaniu wszystkich wpisów już całkiem się zgubiłam. Proszę o radę zatem.

Mam dwa bilety miesięczne za rok 2013. Miesięczny bilet kosztuje 350 zł. Więc za dwa zapłaciłam 700 zł. Pracę mam w innym mieście niż mieszkam. Mam umowę o pracę. Pytanie czy jest sens rozliczania biletów i jeśli tak to jak mam to zrobić.

Ostatnia edycja:
Mając za rok 2014 11 biletów miesięcznych (każdy po 343,00 PLN) mogę to odliczyć w PIT 37? Na 7 bieltów miałem wystawione faktury i zwrot kosztów z pracy, 4 mam przy sobie w postaci papierowej. W PIT-11 mam koszat uzyskania przychodu 1668,72.
Czy mogę to jakoś odliczyć? Jeżeli tak to gdzie t owpisać w PIT 37 i w jakiej kwocie 11x 343,00 PLn?

Witam. Mam pytanie jak to wygląda z tym odliczeniem kosztów dojazdu w miejscu zamieszkania mianowicie cały rok kupywałem sobie bilety miesieczne za 88zł razem w roku podatkowym 2015 wydałem 1056zł to mogę to wpisać do pitu i dostanę jakiś zwrot podatku?
Z góry dziękuje za odpowiedz

boniunio napisał:
w roku podatkowym 2015 wydałem 1056zł
Roczne koszty uzyskania wynoszą dla pracowników :
- 1 335 zł (co miesięcznie oznacza 111 zł 25 gr), w przypadku gdy podatnik uzyskiwał przychody z tytułu jednego stosunku pracy (stosunków pokrewnych),

- 1 668 zł 72 gr (miesięcznie 139 zł 06 gr), w przypadku gdy miejsce stałego lub czasowego zamieszkania podatnika w roku podatkowym było położone poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy, a podatnik nie uzyskiwał dodatku za rozłąkę lub nie otrzymywał zwrotu kosztów dojazdu

Wydana kwota na bilety jest niższa niż ustawowe pracownicze kup. wobec tego nie ma sensu odliczanie kosztów biletów okresowych.

To jak dobrze rozumiem to żeby dostać zwrot bym musiał w roku wydać więcej niż te 1335?

Jeśli dojeżdża Pan z innej miejscowości, to ustawowe kup wynosi1 668 zł 72 gr.

Tu nie chodzi o zwrot, lecz o zmniejszenie przychodu o kwotę wydaną na bilety.

Witam,

Proszę o szybką poradę.

Pracuję od sierpnia, mam umowę o pracę.

W PIT 11 mam w D zaznaczone z jednego stosunku pracy (stosunków pokrewnych) podwyższone w związku z zamieszkiwaniem podatnika poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy.

W PIT 11 w Rubryce E w polu 30 mam wpisane 695,30 zł

Od 18 sierpnia 2015 kupowałem bilety miesięczne imienne PKP.

Mam tych biletów miesięcznych 5 szt.

Dwa bilety po 309 zł

Trzy bilety po 319 zł

W sumie na bilety miesięczne wydałem 1575 zł

Chciałem odliczyć bilety imienne od podatku.

Czy się to opłaca ?

Co mam wpisać w PIT 37 ?

Czy muszę załączyć bilety jako załącznik do PIT 37 ? Dwa bilety są w słabej jakości. Prawie nic nie widać.
Mam wystawione na bilety faktury.

Ostatnia edycja:
A co z biletami gdy są do dalszej miejscowości niż miejsce pracy?

Powrót