billboard, ulotki

• Autor wątku Autor wątku piesek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piesek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jaka kara grozi za rozdawanie oczerniajacych kogos ulotek i rozklejenie billboardów z wizeronkiem tych osob oczywiscie bez ich zgody? Czy da sie w jakis sposob ominąc prawo zeby jednoczesnie osiagnac swoj cel (oczernic, wysmiac) ale uniknąc odpowiedzialnosci prawnej? Pozdrawiam.

Nie pomagamy unikać tutaj odpowiedzialności karnej. Grozi za to zarówno odpowidzialność cywilna jak i również w niektórych przypadkach karna - zależy co się na tych ulotkach znajdowało.

aha, dziekuje :)
wiec ogolnie rzecz biorąc jest to sprawa na której mozna bardziej stracic niz zyskac, tak?

No jeśli mamy do wyboru - złamać prawo lub prawa nie łąmać - to jak Pan myśli co wybrać?

fakt, ma pan racje :)
zapytalem poniewaz znam osoby ktore planuja podobne dzialania, i nie do konca moga zdawac sobie sprawe czym moze sie to skonczyc, a nie chcialbym zeby staneli za swoja glupote przed sadem.
dziekuje za pomoc :)

UWAGA!
Mam jeszcze jedno pytanie - czy karykatury osob oraz zmienione nazwiska/imiona na oczerniajacych ulotkach i plakatach rowniez moga podlegac odpowiedzialnosci karnej, czy sa zupelnie legalne?

Karykatura może być traktowana jako wizerunek, przez co może dojść do jego naruszenia - jeśli jedynym jej celem będzie oczernienie danej osoby. Jeśli chodzi o zmiane imion/nazwisk to wszystko zalezy od konkretnej sytuacji i interpretacji - jeśli i tak będzie wiadomo, np z innych informacji, wizerunku o kogo chodzi to można tutaj się doszukiwać powiązania.
Cały czas widzę, że probuję Pan tutaj zrobic wszystko aby uniknąć odpowiedzialności... a co już wcześniej zaznaczyłem, nie jest tu dozwolone - więc niech Pan mnie nei zmusza, to zamknięcia tematu.

Powrót