Biuro bodróży godziny odlotu

• Autor wątku Autor wątku wre12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wre12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam jakiś czas temu kupiłem wycieczkę do Egiptu przez pośrednika cena była normalna lecz godziny odlotu były atrakcyjne tzn. wylot z Polski 6.30 rano czyli przylot na około 11.00. Wylot z Egiptu 21.30 , Polska lądowanie około 1.55.
W biurze otrzymałem informację że godziny lotu mogą ulec zmianie na co wyraziłem zgodę, jednak nie otrzymałem informacji że godziny mogą sie zmienić o kilkanaście godzin na moją niekorzyść ponieważ wylot jest 10 godz później od planowanego a powrót 11godz 30 min wcześniej od planowanego. W zasadzie to straciłem 2 dni pobytu i gdybym wcześniej wiedział o tym to bym się nie zdecydował. Myślę że jest to specjalny przekręt.
W umowie jest oczywiście zapis cytuje:"Data wylotu jest dniem rozpoczęcia, data powrotu jest dniem zakończenia." i tutaj są prawnie kryci ale jest jeszcze jeden zapis cytuje:" Pierwszy i ostatni dzień imprezy przeznaczony jest na przeloty" i tu nasuwa się moje pytanie ponieważ dzień jest od wschodu do zachodu słońca a Ja lecąc w jedną stronę ląduję po zmierzchu czyli według definicji dnia ląduję w nocy. Proszę o pomoc i wyjaśnienie bo może definicja dnia jest inna w prawie cywilnym i co ewentualnie mogę zrobić ponieważ rozmawiałem z biurem i skończyło się jak zwykle w Polsce.
Dziękuję i Pozdrawiam.

od 0:00 do 23:59 to jest doba a nie dzień !!!

Doba to jest jednostka czasu i trwa 24 godziny

wret12 po co się drzesz ?
Jakbyś miał wylot przesunięty na wcześniejsza godzinę np. 1 w nocy to tez byś się nie zgodził bo to nie jest "dzień" ?
W wymowach dzień to nie pora doby tylko dzień "kalendarzowy".
Skoro wylot jest w dniu np. 17.07.2017 to równie dobrze może to być minuta po północy jak i 23:59.

" Pierwszy i ostatni dzień imprezy przeznaczony jest na przeloty"
Według Twojej teorii dnia, jeśli wylot lub przylot przypada przed wschodem słońca lub po jego zachodzie, to nigdy na wczasy byś nie wyleciał albo nie wrócił. Skoro noc nie jest dniem :D.
Idąc dalej Twoim tokiem myślenia to wystarczy zarezerwować noclegi w hotelu a nic za nie nie zapłacisz. Płatność naliczana jest od ilości dni. A ty korzystasz z nocy. Nieprawda? Więc nie płacisz:D.
Chyba że zmienisz swój pogląd i uwzględnisz dzień kalendarzowy. Od kiedy trwa, napisał cameleonix11 w poście nr 2.

według waszej teorii dnia jeśli dzień jest od 0:00 do 23:59 to noc trwa tylko 1 minutę. Amadis mylisz chyba dzień z dobą hotelową a to jest różnica !!!

Ponadto w umowie jest zapis że dzień, nie dzień kalendarzowy i nie doba i nie doba hotelowa

Amadis płatność jest naliczana od ilości noclegów a nie dni

Powrót