Biuro podróży

• Autor wątku Autor wątku brawo102
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brawo102

Użytkownik
Odpowiedzi
178
Na stronie internetowej biura podróży znalazłem ofertę wycieczki last minute w bardzo dobrej cenie. Klikając na ofertę i rezerwację cena nagle wzrosła o trzy razy. Po wyjściu z tej oferty i ponownym wejściu cena jeszcze bardziej wzrosła. Zrobiłem zdjęcie tej oferty z ceną atrakcyjną. Czy mogę to gdzieś zgłosić że była taka oferta wycieczki i żeby biuro sprzedało mi tą wycieczkę taką jaką mam na zdjęciu?

Zgłoś to do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Czyli po wypełnieniu formularza rejestracyjnego (podanie swoich wszystkich danych osobowych itp.) i wysłaniu go dostałeś informacje o wyższej cenie? Sprawdzałeś w regulaminie czy wysłanie takiej rezerwacji wiąże się z podpisaniem umowy z tym biurem podróży?

Po kliknięciu rezerwuj system sprawdza czy wycieczka jest jeszcze aktualna. Po chwili system potwierdza że wycieczka jest aktualna ale cena jest już kilka razy większa i chociaż jest ta sama data i ten sam hotel to już cena jest już inna. Dzisiaj znów coś takiego znalazłem. Zrobiłem zdjęcia przed i po kliknięciu rezerwacji. Jadę jutro do U O i K.

I tylko tyle możesz zrobić. O zmuszeniu biura podróży żeby sprzedali ci wycieczkę po niższej cenie zapomnij.
Na tym etapie co byłeś na pewno nie doszło do finalizacji umowy. Była to raczej przedstawiona tobie oferta która nie wiąże obu stron.

Ostatnia edycja:
Niemalże na 100% masz gdzieś zapis, że ogłoszenie nie stanowi oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego, co za tym idzie niczego nie osiągniesz. Owszem, może to stanowić czyn nieuczciwej konkurencji za który UOKiK nałoży na biuro odpowiednią kare, ale dla Ciebie to nic nie zmieni.

Powrót