blad lekarza niemcy

• Autor wątku Autor wątku aga262010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aga262010

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
od 4 lat mieszkam w Niemczech,od maja biezacego roku nie mam ubezpieczenia.dwa tygodnie temu z ogromnym bolem brzucha i podejrzeniem ciazy pozamacicznej poszlam prywatnie do ginekologa.Po zrobieniu mi usg powiedzial ze nie ma zadnej ciazy,i kazal mi zrobic test,test wyszedl pozytywny wtedy lekarz dokladnie ogladnal zdjecie z usg i znalazl w macicy pecherzyk ciazowy(nie zrobil ponownie badania usg aby sie upewnic gdzie znajduje sie ciaza).Powiedzial ze ciaza jest prawidlowa a bole spowodowane sa wczesnym etapem .Zaplacilam za wizyte i tyle go widzialam...Po jakims tygodniu bole staly sie nie do wytrzymania zglosilam sie do polskiego ginekologa ktory stwierdzil ciaze pozamaciczna zagrozona krwotokiem i automatycznie skierowal mnie do szpitala na operacje.W szpitalu spedzilam 5 dni,wycieto mi prawy jajowod oczywiscie bez ubezpieczenia...teraz czekam na rachunek ze szpitala(jestem klebkiem nerwow).Mam pytanie czy moge zwrocic sie do tego niekompetentnego lekarza o jakiekolwiek odszkodowanie albo chociaz pokrycie kosztow operacji i pobytu w szpitalu,sama nie bede w stanie wszystkiego splacic.Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam

Ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech jest obowiązkowe.:mad:
Lekarz też jest człowiekiem i ma prawo się mylić.Jeżeli już przy pierwszej wizycie,skierowałby Cię do szpitala,to koszta operacj też musiałabyś pokryć.Dlatego nie rozumiem za co ma Ci zapłacić odszkodowanie?...

Pozdrawiam

1) Czy lekarz podczas badania popełnił błąd?
To musiałby ustalić biegły. Jeżeli na podstawie zebranych danych był zobowiązany do wykonania dalszych badań, a Ciebie o tym nie powiadomił, to mamy błąd w sztuce. A wtedy jak najbardziej lekarz ponosi odpowiedzialność.

2) Czy ten błąd w sztuce był przyczyną Twojej szkody?
Znowu musiałby się wypowiedzieć biegły. Ewentualnie operacja byłaby konieczna także w przypadku, gdyby już pierwszy lekarz wykrył wcześniej ciążę pozamaciczną. Wtedy lekarz mimo błędu nie byłby zobowiązany do pokrycia kosztów operacji.

3) Jeżeli nie stać Cię na prowadzenie procesu, pozostaje wniosek o zwolnienie z kosztów. Sąd rejonowy może Ci wcześniej wystawić tzw. Beratungsschein. Będziesz wtedy mogła bezpłatnie uzyskać poradę prawną od adwokata. Najlepiej w takich sprawach kierować się do specjalisty z tej dziedziny (Fachanwalt Medizinrecht).

wiem dokladnie ze ubezpieczenie jest obowiazkowe!i wiem tez ze teraz jak sie bede ubezpieczac musze nadplacic zalegle miesiace tzn od maja.A o lekarza chodzi mi o to ze powinien byl zrobic mi drugie usg i dokladnie wszystko sprawdzic chociaz mu mowilam ze podejrzewam ze jestem w ciazy pozamacicznej.Pierwsze usg nie pokazalo ze jestem w ciazy ,lekarz mnie wysmial ze nie umiem dokladnie testu zrobic,kazal zrobic drugi przy nim- oczywiscie wyszedl pozytywny.Jednak nie zrobil drugiego usg tylko dopatrzyl sie jakiegos pecherzyka na zdjeciu z pierwszego usg .chociaz mowilam ze niedawno krwawilam a bol jest rwacy nie do wytrzymania on stwierdzil ze tak jest na poczatku ciazy i wszystko jest dobrze (dwa lata temu urodzilam zdrowa coreczke i przez cala ciaze zadnych boli nie mialam wiec dla mnie bylo cos nie tak)Moja polska ginekolog powiedziala ze jeszcze dzien dwa a bym dostala krwotoku wewnetrznego i nie bylo by ze mna tak dobrze i rtak mialam krwiaka za macica i cala macice wypelniano krwia,przez caly tydzien sie meczylam potwornie gdyby dobra reakcja pierwszego lekarza bym przez to wszystko nie przechodzila.

Powrót