Błąd sklepu?

• Autor wątku Autor wątku ryba007dawid
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ryba007dawid

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam.

Dnia 1 stycznie 2013r zaraz po północy na stronie sklepu rtv euro agd zauważyłem, że ceny niektórych telefonów wynoszą 0zł.
W tym też telefon Iphone 4s
Czy mając dowód zakupu na kwotę 21.9zł mogą odmówić wydania towaru ze względu na jakiś błąd na stronie? Czy po prostu to będzie ich strata i muszą wysłać ten telefon za 21,9zł?
Załączam dowód zakupu

Mogą odmówić i zapewne to zrobią, a Tobie nie uda się uzyskać telefonu za 0 zł. Poczytaj sobie dla przestrogi:

We wtorkowe przedpołudnie w tucholskim sądzie zapadł wyrok w sprawie Janusza Piętki, który za pośrednictwem portalu Allegro dokonał zakupu ciągnika za 32 zł, o czym pisaliśmy niedawno na łamach „Tygodnika”. Sąd uznał, że doszło do tzw. wyzyskania błędu, a sam oskarżony nadal próbował wejść w posiadanie ciągnika, mimo tego, że pokrzywdzeni skorzystali z przysługujących im możliwości na gruncie prawa cywilnego, zmierzających do cofnięcia złożonego oświadczenia woli.

(...)

– Dostałem odpowiedź od sprzedawcy, że nastąpiła pomyłka i że w opisie aukcji podana została prawidłowa cena, czyli 32.000 zł. Ale przecież skorzystałem z opcji „kup teraz” i stałem się właścicielem ciągnika – mówił wówczas Piętka.

(...)

Sąd, ujawniając zeznania złożone przez świadków, podkreślił, że Piętka miał świadomość, iż realna cena ciągnika jest znacznie wyższa

(...)

oskarżony usiłował w dalszym ciągu wejść w posiadanie tego ciągnika, dopuszczając się czynu zabronionego. W ocenie sądu nie budzi wątpliwości fakt, że w tym przypadku mamy do czynienia z wyzyskaniem błędu – m.in. takimi słowami uzasadniała już po publikacji wyrok sędzia, dodając, że cena 32 zł za tego typu ciągnik była „kolokwialnie mówiąc śmieszna”. Kara, jaką wymierzono Piętce, to 10 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na 3 lata, grzywna w wysokości 50 stawek dziennych po 30 zł każda oraz obciążenie kosztami postępowania sądowego w kwocie ponad 400 zł. Wyrok nie jest prawomocny, a sam oskarżony, po wyjściu z sali rozpraw stwierdził, że odwoła się od niego.
źródło: gazetylokalne.pl

aha ok:)
Napisałem do nich wtedy że jak to błąd to niech nie wysyłają.
Nie będę robił im i sobie problemów

Dzięki i pozdrawiam:D

Dostałem maila od Koordynatora ds. zamówień internetowych

Szanowny Kliencie,
Uprzejmie informuję, że zamówienie/rezerwacja internetowe nr 2002936/2013 zostało/-a anulowane/-a w oparciu o regulamin sklepu internetowego, w szczególności pkt. 4.19. Anulowanie zamówienia/rezerwacji nr 2002936/2013 spowodowane jest błędnym przypisaniem przez system komputerowy ceny w opisie towaru oraz w mailach wysyłanych w następstwie tego błędu w toku realizacji zamówienia/rezerwacji. Towar, który chcieli Państwo kupić nie występuje w ofercie sklepu w przypisanej mu błędnie cenie 0 zł.

Prowadzący sklep internetowy uchyla się od wszystkich skutków prawnych oświadczeń woli składanych w toku realizacji zamówienia/rezerwacji nr 2002936/2013. Uchylenie od skutków prawnych oświadczeń woli następuje z powodu istotnego błędu, co do treści czynności prawnej. Błąd polega w szczególności na nieprawidłowym przypisaniu przez system komputerowy sklepu ceny dla zamawianego/rezerwowanego towaru, która została umieszczona w jego opisie na stronie internetowej sklepu.

Prowadzący sklep internetowy przeprasza za powstałą sytuację.

No szkoda ale rozumiem że błedy sie zdarzają.
Pozdrawiam

Mówiłem. Mógłbyś się starać, gdyby pomyłką przy np. cenie nowego smartfona było kilkadziesiąt złotych, ale nie cena, o której doskonale wiesz, że jest ewidentnym błędem. Pozdrawiam.

FreeG napisał:
...ale nie cena, o której doskonale wiesz, że jest ewidentnym błędem.

W sumie, to mamy wolny rynek i można rozdawać gadżety za darmo, żeby zareklamować firmę/produkt. Zazwyczaj są to jakieś baloniki itd., ale kto zabroni im rozdawać iPhony? :)

Ale skoro sklep potwierdził, że to pomyłka, to nie ma tematu.

Powrót