Błąd w nadaniu paczki kurierskiej

• Autor wątku Autor wątku groudon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

groudon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, wysłałem paczke kurierem, niestety zle wypełniłem i nie zaznaczyłem opcji "za pobraniem" co jest moim błędem. Paczka dotarła do kupującego, zadzwoniłem do niego i spytałem sie czy otrzymał paczke, potwierdził że przedmiot kupiony jest w paczce ale dostał go za darmo i nie musiał opłacać paczki. Zaproponowałem więc, aby wysłał mi pieniądze na konto bankowe i się zgodził. Na następny dzień zaczął sie wykręcac, że zadnej paczki nie dostał bo nie było go cały tydzien w domu.
Dowodami w sprawie są wiadomości z tym użytkownikem na portalu olx, zdjęcie potwierdzenia odbioru paczki, oraz nadanie paczki do kupującego.
Koniec konców ta osoba nie jest skłonna do zapłacenia pieniędzy, napisałem juz do centrum pomocy olx i czekam na odpowiedz, ale może również dowiem sie tu czegoś od was.
Jest szansa na odzyskanie tych pieniędzy? i jeżeli tak to jaka.

Niestety to nic nie da, pisałem z nim i upiera się że przedmiotu nie dostał, że nie było go w domu, potem pisze, że odebrał tylko jedną paczke i za inną kwote. Cały czas coś wymyśla i stanowczo pisze, że nie zapłaci. Typowy oszust

Uważaj na słowa - to może być pomówienie. Zatem zdobądź od firmy kurierskiej potwierdzenie doręczenia i zostaje Ci pozew w postępowaniu uproszczonym o zapłatę.

Potwierdzenie doręczenia paczki dostałem na emailu, tak jak już wspomniałem, dzwoniłem do niego w ten sam dzien doręczenia i potwierdził, że otrzymał paczke i zawartość jeest taka jaka została ustalona.

Ktoś jeszcze ma wiedzę na ten temat i mógłby mi pomóc ?

Odpowiedź dostałeś już w drugim poscie. Pismo mozesz nazwać "ostateczne przedsadowe wezwanie do zaplaty". Jak się uprze pozostanie sad.

A mogę to złozyć w sądzie internetowy ?

***mod***

Czy lepiej iść do rejonowego w swoim mieście i to zrobic ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ten ***mod*** to zwykłe przedsiębiorstwo, które oferuje usługi adwokackie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Podsumowując, najlepiej wysłać mu przed sądowe wezwanie do zapłaty, jeżeli to nie zadziała to złozyć pozew w postępowaniu uproszczonym o zapłatę ? I jaki jest mniej więcej czas tego procesu, jeżeli mam wystarczające dowody ?

Powrót