Błąd w niemieckim akcie urodzenia

• Autor wątku Autor wątku MagdaKis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MagdaKis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Babcia, urodzona w Brunn (Niemcy k.Monachium) w roku 1936 posiada tamtejszy akt urodzenia z błędną datą urodzenia tj. 1955.
Posiada wszystkie Polskie dokumenty potwierdzające tożsamość(dowód osobisty) z prawidłową datą urodzenia.
Jednak kierując się w miejsce wydania pierwszego dowodu osobistego w celu znalezienia źródła prawidłowej daty urodzenia, została odesłana z kwitkiem, gdyż nigdzie nie ma jej aktu urodzenia i nikt nie wie na podstawie jakiego dokumentu została wpisana poprawna data urodzenia.
Pisałam do konsulatu RP w Monachium lecz bez odpowiedzi.
Proszę o pomoc, gdyż do ważnej decyzji administracyjnej babci potrzebny jest odpis aktu urodzenia z poprawną datą.
Z góry dziękuję.

Rozumiem, ze babcia oryginal niemieckiego aktu urodzenia? NIech napisze do USC tej miejscowosci (przy czym ja nie widze kolo Monachium zadnego "Brunn", taka miejscowosc jest kolo Norymbergi/Nürnberg), miedzy 5 a 3 jest w pismie recznym niezawsze duza roznica, moze znajda jej dokumenty i wydadza jej nowy akt

Tak, posiada oryginał aktu urodzenia oraz tłumaczenie z języka niemieckiego. Pisałam już do konsulatów RP w Berlinie, Monachium, bez echa. Jednym słowem napisać pismo po niemiecku i wysłać do USC w Brunn. Z tym , że gdzie znaleźć do nich adres?

Daj sobie spokoj z konsulatami, bo oni nawet jak ci pomoga, to cie skasuja niezle za taka usluge.

Niemieckie USC sa z reguly bardzo pomocne w przypadku takich spraw i wrecz wysylaja niektore dokumenty do Polski bezplatnie, a zreszta niemiecka metryka to koszt 7-8 euro.

Popatrz dokladnie na pieczec tego USC, jaki to powiat (Kreis/Gemeinde), przepisz to najlepiej dokladnie na forum, z zachowaniem wszystkich Umlautow i niemieckich znakow diaktrycznych, to pomoge ci znalezc adres tego USC, bo miejscowosci Brunn jest w Niemczech kilka, ale zadna nie jest w bezposrednim sasiedztwie Monachium

Treść na pieczątce:

DEUTSCHE DEMOKRATISHE REPUBLIK Kreis Neubrandenburg
(Później słowo nieczytelne ) Brunn

z tłumaczenia:
Niemiecka Republika Demokratyczna Neubrandenburg usc w Brunn z godłem

No to sorry, ale od kiedy miejscowosci w NRD byly "w okolicach Monachium" (=Niemcy Zachodnie, RFN) ??? :rolleyes:

Standesamt Neubrandenburg
Friedrich-Engels-Ring 53
17033 Neubrandenburg

standesamt@neubrandenburg.de

NRD powstala w roku 1949, troche dziwne, ze metryka urodzenia z pieczeci NRD mialaby byc faktycznie z roku 1935, gdy byla Rzesza Niemiecka :confused:

Bardzo dziękuję za ten adres. Tłumaczę i wysyłam zaraz.
Jeżeli chodzi o to nieszczęsne Monachium to po prostu sugestia Babci.
A jeżeli chodzi o daty to moje niedopatrzenie, bo data wydania aktu to
16 sierpnia 1955. Z widniejącą błędną datą urodzenia 24 września 1955 roku. Po prostu ktoś z rozmachu napisał 1955 zamiast 1936.
W każdym razie dziękuję bardzo.

Powrót