błąd w obliczeniu Pita37

• Autor wątku Autor wątku reallasta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

reallasta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam! Co roku liczę sobie sama pit, nie znam się na tym i stąd też w tym roku pomyliłam się o około 600 złotych na swoją niekorzyść.
Głównym powodem tej pomyłki był brak pita od pracodawcy, obliczeń dokonywałam na podstawie rachunków do wypłaty.
Moje pierwsze pytanie: czy pracodawca zawsze ma obowiązek wysłać pit źródłowy?? Pracowałam w tej firmie, na umowę o pracę półtora miesiąca.

A moje drugie pytanie jest bardziej ogólne! Co mam zrobić?? Pomocy!!! Szczerze mówiąc jestem w rozterce i trochę się boję :(

Po prostu złożyć następny PIT-37 zaznaczając w poz.10 "korekta zeznania" i zgodnie z uwagą 1 złożyć pisemne uzasadnienie przyczyny korekty (napisz to co napisała(e)ś na tym forum) no i oczywiście dopłać różnicę wraz z przynależnymi odsetkami.
Nikt Tobie z tego tytułu "nie urwie głowy".
Tak, pracodawca ma obowiązek przekazać Tobie PIT-11 w obowiązującym go terminie jak i przesłać go do US. Po Twoim pisemnym uzasadnieniu to on będzie miał kłopoty dlaczego tego nie zrobił.
Głowa do góry!!!

W US można dostać formularze wyjaśnień korekt.

dziekuje!
a odnosnie pracowawcy...
mam isc i pytac o "ten" pit (którego nie otrzymałam)?
Czy moze lepiej zostawic te sprawe?
Czy na podstawie moich rachunkow moge obliczyc sobie prawidlowo pit? to zgodne z prawem?
Jesli moje pyt. sa naiwne to przepraszam, ale sie nie znam :)
Bylabym wdzieczna o odpowiedz na te pytania.

Powrót