Błąd w umowie o telefon TP

• Autor wątku Autor wątku Juzef
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Juzef

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam.
Poszukuję porady w takiej sprawie... Jest umowa o telefon w Tepsie, powinna być na rok, ale dopiero po ponad miesiącu jej obowiązywania spostrzegłem, że na moim egzemplarzu wypisany jest okres obowiązywania: 9.09.2008 - 8.09.2008 (dzień wstecz...).
Ewidentny błąd wypisującego papier, jak przypuszczam. Dobra, ale co to może oznaczać dla abonenta, o ile coś w ogóle oznacza? Czy nie jest tak, że papier papierem, a Tepsa i tak u siebie swoje wie co i jak? Miałem plan, by umowę wymówić, ze względu na problemy z podłączeniem internetu, czy więc ten błąd w umowie można tu do czegoś wykorzystać? Uniżenie proszę o poradę:]
pzdr
Juzef

Niekoniecznie by była podstawą... Chodzi mi o to, jaki status teraz ma ta umowa, skoro błędnie określono czas obowiązywania. Rozumiem, że to może być tylko na moim egzemplarzu, czyli w takim przypadku to nic by nie znaczyło, umowa obowiązuje tak, jak Tepsa ma odnotowane?

Kodeks cywilny
Art. 65. § 1. Oświadczenie woli należy tak tłumaczyć, jak tego wymagają ze względu na okoliczności, w których złożone zostało, zasady współżycia społecznego oraz ustalone zwyczaje.
§ 2. W umowach należy raczej badać, jaki był zgodny zamiar stron i cel umowy, aniżeli opierać się na jej dosłownym brzmieniu.
Zgodnym zamiarem stron było zawarcie umowy na jeden rok, zaś błędny zapis należy traktować w mojej ocenie wyłącznie w kategoriach omyłki pisarskiej.

Powrót