BłAGAM-POMóżCIE!!-TELE2 MNIE PRZEśLADUJE

• Autor wątku Autor wątku eliza1757
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eliza1757

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
mam problem z TELE2.
otóż-
w trakcie tej umowy z tele2 głownym abonentem telefonu został mój mąż- nastąpiła cesja numeru telefonicznego.ta sytuacja trwała 2 lata.
sadziłam,że telekomunikacja poinformuje o tym tele2-obie firmy przecież w jakiś sposób współpracują ze soba,niestety to nie nastąpiło.
z powodu tańszych połaczeń łączyłam się czasem do sieci przez tele 2 i płaciłam za to rachunki.oficjalnie wypowiedziałam w końcu umowę z tele2 na koniec 2006r.tele2 przyjeło moje wypowiedzenie, ja opłaciłam wszystkie rachuneczki dla tele2 i wszystko było w porządku.jednak w styczniu 2007r tele2 przysłało mi dziwny rachunek opiewający na kwotę 100zł,bez podania przyczyny - za co mam to zapłacić.wysłałam naturalnie pismo reklamacyjne z prośbą o podanie mi przyczyny za co mam to opłacić.do dnia dzisiejszego nie wiem co to za wyssany z ich palca rachunek.nie otrzymałam odpowiedzi na moją reklamację do dnia dzisiejszego.natomiast tele2 oddało sprawę firmie windykacyjnej,która w pewien sposób naciska na mnie ,abym zapłaciła rachunek dla tele2.poinformowałam listem poleconym i tele2 i windykację opisując dokładnie wszystkie kwestie.jednak są upierdliwi i drażnią mnie licząc już odsetki od kwoty 100zł.jestem osobą uczciwą i płacę swoje rachunki - wszystkie!!! ale muszę wiedzieć za co płacę!chcę podać do sądu tele2 - poradzcie jak to zrobić i jakie to są koszty?każdy chyba powinien wiedzieć za co ma płacić? czyż nie mam racji? domyślam się ,ale tylko domyślam,że tele2 wystawiło mi tzw karę za niedotrzymanie umowy(?) ale nawet jeśli - to umowy z abonentem trwają rok, nie więcej a ja abonentem nie byłam ostatnie 2 lata tylko mój mąż.nie podpisywałam jakiś dodatkowych umów z tele2.skąd więc wystawiony rachunek ?nie bylam stroną do jakichkolwiek umów przez ostanie 2 lata.

Trochę namieszałaś.

Po 1. umowy trwają nie rok, tylko tyle, na ile zostały zawarte.
Po 2. czy można podpisać umowę z TELE2, nie będąc abonentem TPSA?

dzięki za odp.
może i namieszałam ,ale powiedz mi jedno- czy mam szansę wygrać sprawę,jeśli podam tych drażniących gadów ( nie tylko mnie ) do sądu?
jeśli coś jest niejasne ,a widać,że chyba tak- to jeszcze raz odpowiem i napiszę.
umowa była podpisana parę lat temu z tele2 na moje nazwisko-wtedy byłam ja abonentem.
sama umowa z tele 2 trwała do 31.12.2006r.
została przeze mnie wypowiedziana prawidłowo i o to tele2 nia ma żadnych pretensji.

w trakcie trwania tej umowy nastąpiła cesja telefonu na mojego męża,ponieważ stałam się osobą bezrobotną bez praktycznej możliwości opłacania rachunków.
przyznaję,że korzystałam z linii tele2,nawet sama wybierałam preselekcję i maż opłacał moje rachunki za tele2.wszystkie rachunki zostały skwapliwie zapłacone.
chodzi mi o kwestię tych 100zł-jakoby kary za zerwanie umowy z tele2.
jak można coś takiego robić i jak pozwala na to nasze prawo?
przypuszczalnie - próbują mi coś wcisnać ,że zamówiłam jakąś ofertę i przez wypowiedzenie umowy - zerwałam jakas dodatkową inną umowę?
ja nie podpisywałam niczego innego oprócz tej jednej umowy zawartej parę lat temu.ostatnie 2 lata abonentem był mój mąż,nie mogłam więc zawrzeć żadnej dodatkowej umowy w sprawie telefonu,bo nie byłam stroną! i o to tu chodzi!
kwestia jest o tyle poważna,że wiem,iż tele2 oszukuje- dużp czytałam w necie na różne tematy- ludzie są poszkodowani i to wielu.dlaczego jest takie bezprawie,że pozwalają takim oszustom prowadzić ich działalność,wiele im udowodniono-zapłacili kary i jeszcze robią ludzi w bambuko.
nie wiem czy można z nimi wygrać- chetnie bym powalczyła,bo nie znoszę oszustów i widzę,że jest jakaś luka prawna w tym wszystkim.
jeśli potrafisz-pomóż- dla dobra wielu ludzi,którzy tak jak ja cierpią przez tą nieszczęsną firmę.

[cytat="eliza1757"]
może i namieszałam ,ale powiedz mi jedno- czy mam szansę wygrać sprawę,jeśli podam tych drażniących gadów ( nie tylko mnie ) do sądu?
[/cytat]
Jak nie poznam szczegółów sprawy, to raczej trudno będzie. A jak na razie ...
Poproszę jeszcze raz - same fakty w kolejności chronologicznej, żadnych komentarzy, żadnych domysłów, tylko to co wiadomo na pewno. I nie pisz "cesja telefonu", bo nie ma czegoś takiego. Jest cesja umowy, a jak cesja umowy, to której?

ta cesja to była w telekomunikacji TP umowy,ze taki a taki numer przepisany jest na inna osobę,czyli mego męża.
jakie szczegoły są Ci potrzebne?

[cytat="Kaziutek"]
Po 2. czy można podpisać umowę z TELE2, nie będąc abonentem TPSA?[/cytat]Czy prowadzicie z mężem wspólne gospodarstwo domowe?

Czy jest możliwość, że ktoś poza Tobą kontaktował się z TELE2 i odpowiedział na jakąś ofertę?

Jaka była treść pierwszej reklamacji wysłanej do TELE2?

tak prowadzimy wspólne gospodarstwo.
praktycznie jest możliwość,ale ani ja ani mąż lub syn czyli mieszkańcy domu.nie zamawialiśmy dodatkowych usług od tele2.
czasem przychodziły koleżanki albo dalsza rodzina i pozostawaly same w moim domu- a więc tylko taka możliwośc lub sfingowane coś od tele2.
treśc reklamacji-

Tele2 Polska Sp. z o.o.
skryt. poczt. nr 597
40-900 Katowice 2

DOT.: REKLAMACJA W SPRAWIE DZIWNYCH KOSZTÓW WYSTAWIONYCH PRZEZ TELE2 – FAKTURA NR 19109368180
NR KLIENTA 19000897700 – fakturę otrzymałam w dniu 03.01.2007.

W związku z otrzymaniem od was dziwnej faktury liczącej rzekomą zapłatę za wasze usługi składam reklamację dotyczącej nałożonej przez was kwoty w wysokości 100 zł.

NA FAKTURZE NIE MA TYTUŁU Z JAKIEGO MAM OPŁACIĆ TAKĄ KWOTĘ.
MOIM ZDANIEM nie powinnam nic zapłacić!!!Kwota ta jest wyssana z palca i nieprawdziwa.

W piśmie do was z miesiąca listopada informuję o wypowiedzeniu ustawowym z mojej strony umowy z wami zawartej.
Umowa wygasła z dniem 31.12.2006.
Przyjęliście moje wypowiedzenie,gdyż wystosowaliście do mnie pismo z dnia 22 listopada 2006 r,w którym przyjmujecie moje wypowiedzenie.Cyt.” w myśl podpisanej umowy ,obowiązuje 1-miesięczny okres wypowiedzenia , w związku z czym umowa wygasa z końcem miesiąca kalendarzowego,następującego po miesiącu ,w którym nastąpiło wypowiedzenie,tj. z końcem miesiąca grudnia 2006”.koniec cytatu.
OŚWIADCZAM ! W okresie tym ani wcześniejszym około 3 miesięcy, nawet dłuższym nie korzystałam ani razu z usług tele2.
Informowałam już dużo wcześniej telefonicznie,jak i w moim wypowiedzeniu ,że nie jestem właścicielem numeru , jestem osobą bezrobotną bez praw do zasiłku-nie jestem w stanie opłacać czegokolwiek.Faktury wystawiane na moje nazwisko są bezprawne.
Jednak z uporem maniaka kontyn

Przede wszystkim użyj przycisku "zmień" i usuń swoje dane osobowe, nr tel. itp.

Myślę że Twoje domniemanie dotyczące charakteru współpracy TPSA z Tele2 jest błędne. Nie przypuszczam, żeby w razie jakichś problemów można się było powoływać na fakt nie poinformowania Tele2 o cesji dokonanej przez klienta TPSA.
Legalność rachunków wystawianych komukolwiek i za cokolwiek nie zależy w żadnym razie od wypłacalności danej osoby.
Nie wiem dlaczego uzasadniając niesłuszność naliczenia przedmiotowej opłaty powołujesz sie na fakt dokonania cesji umowy z TPSA.
Co prawda do tej pory nie odpowiedziałaś na dwukrotnie zadane pytanie, czy można podpisać z umowę z Tele2 nie będąc abonentem TPSA, ale spróbuję mimo to jakoś sobie poradzić.

Po zastanowieniu dochodzę do wniosku, że taka możliwość nie istnieje, ze względu na to, że funkcjonowanie usług Tele2 opiera się na wykorzystaniu infrastruktury TPSA, czyli tylko abonent TPSA może być usługobiorcą i abonentem Tele2. W takim wypadku w umowie z Tele2 powinna znajdować się klauzula, zawierająca zakaz rozwiązywania umowy z TPSA poprzez jej wypowiedzenie bądż cesję w okresie trwania umowy z Tele2. I być może jest tam również jakaś kara przewidziana na taką okoliczność.

Proponuję więc zajrzeć do umowy z Tele2 i myślę że zagadka się wyjaśni.

Powrót