Błędna cena w sklepie stacjonarnym

• Autor wątku Autor wątku Andre75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andre75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witajcie.
Mam pytanie dotyczące błędnej ceny w sklepie stacjonarnym. Sytuacja miała miejsce w jednym z elektro-marketów. Będąc w sklepie chciałem nabyć głośniki stereo. Jak wiadomo kolumny takie sprzedawane są wyłącznie w zestawie 2 sztuk. Chyba żaden sklep nie sprzeda jednej (możliwość z tego co się później dowiedziałem istnieje wyłącznie poprzez dystrybutora/producenta).
W sklepie stały zestawy do odsłuchu (dwie kolumny, a pomiędzy nimi szafka/półka na której stał wzmacniacz. Na szafce znajdowały się dwie ceny. Jedna za wzmacniacz, a druga za kolumny. Opisane były w przykładowy sposób:
Denon sa200 - 2000 zl
Magnat rp800 - 1500 zl
Wyrażając chęć zakupu kolumn Magnat sprzedawca powiedział że cena dotyczy 1 sztuki i sprzedawane są w kompletach po 2.
Czy miałem prawo kupić 2 kolumny w tej cenie jeśli na cenie nie było informacji, że to cena za sztukę? Jak wiadomo zestaw stereo to dwie kolumny i nawet jednej sztuki nie sprzedadzą.
Czy mogłem powołać się na art. 543 KC i sprzedawca musiałby mi sprzedać głośniki?
Kierownik oczywiście wykręcał się, że tak jest na rynku i cena podawana jest zawsze za 1 głośnik.
Czy nie powinni wskazać tego na cenie?

Opisane były w przykładowy sposób:
[......] sa200 - 2000 zl
[.....] rp800 - 1500 zl
I z czego wynika, że cena dotyczy pary, a nie sztuki?

Nie sprzedadzą jednej sztuki bo to zestaw stereo. Jeśli sprzedają tylko komplet to powinno być chyba zaznaczone cena dot. jednego głośnika lub podana odrazu za dwie czyli 4000 i 3000.
Znalazłem takie rozporządzenie Ministra Rozwoju z 9 grudnia 2015 r., w którym w:

§ 4 Cena jednostkowa dotyczy odpowiednio ceny za:
5) sztukę – dla towarów przeznaczonych do sprzedaży na sztuki (takich kolumn chyba nikt nie sprzedaje na sztuki)
i

§ 7 Wymogu uwidaczniania cen jednostkowych nie stosuje się do:

2) towarów sprzedawanych ze względu na ich przeznaczenie w zestawach (kompletach).

Nie sprzedadzą jednej sztuki bo to zestaw stereo.
Ale ja pytałem o to z czego wynika Twoje twierdzenie, że podana w sklepie cena dotyczy zestawu, a nie sztuki.

Wg mnie szukasz dziury w całym. Dobrze wiesz że nie masz szans wywalczyć tej ceny u sprzedawcy. Pozostaje ci sąd. Jakbyś wygrał (co wg mnie jest bliskie zeru) mogło by to otworzyć furtkę dla wielu setek tysięcy kupujących kolumny w Polsce jak i na świecie gdyż od zawsze tak się wycenia i sprzedaje kolumny głośnikowe. Jakoś nikt nigdy nie słyszał o takim szczęściarzu. Bo gdyby tak było to ruszyła by lawina pozwów od oszukanych wg ciebie kupujących.

Głośniki stereo sprzedawane są w zestawach. Jednej sztuki nikt nie sprzedaje.

Jak inaczej można zrozumieć taką cenę?

Nie szukam dziury bo będąc w Niemczech czy Wielkiej Brytanii cena dotyczy kompletu (2 kolumn) i raczej nie kombinują tak jak u nas.

Ostatnia edycja:
Tak jak napisał kolega wcześniej. Jak na kartce nie było informacji że to jest cena za komplet lub dwie sztuki to nic nie ugrasz.

Nie chodzi mi o to żeby coś ugrać bo zwyczajnie odpuściłem.
Ale podawanie takiej ceny jest według mnie błędne i niezbyt uczciwie. Jeśli nie chcą sprzedać jednej sztuki to mogliby przynajmniej opisać czego dotyczy cena.

Powrót