błędna decyzja urzędnika ?

• Autor wątku Autor wątku tristeza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tristeza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Trzy lata temu załatwiałam dokumenty na pozwolenie na budowę. Nie mieliśmy wjazdu na działkę i urzędniczka w UG napisała mi w decyzji,że musimy "zabudowac rów zgodnie z przepisami".Problem w tym,że my tam nie mamy rowu? a zgodnie z przepisami znaczy położyc tam rury o średnicy 50cm i zrobic tam mostek.Mój kierownik budowy był u niej 2 razy i nie dało się jej przekonac do zmiany decyzji.Zależało nam na szybkim rozpoczęciu budowy,więc zanieślismy wszystkie dokumenty do starostwa,zrobiliśmy projekt wjazdu i szybko dostaliśmy pozwolenie na budowę.Niestety starostwo wpisało nam na to pozwolenie jako warunek :zabudowanie tegoż rowu i uzyskanie pozwolenia wodno-prawnego.I tu jest problem,bo bez tego nie zrobię odbioru.Znowu kilka razy byliśmy w UG,ale pani urzędniczka twierdzi,że zawsze wypisuje takie decyzje i nigdy nie było żadnych pretensji.Wg mnie ona zdaje sobie sprawę z pomyłki,ale nie chce sie do niej przyznac.Twierdzi,że nie napisała,że mamy tam wkopac rury 50cm śr., ze mozemy tam dac nawet maleńką rurę,byleby coś tam było.Potem stwierdziła,że warunek z pozwoleniem wodno-prawnym to błąd starostwa,a na koniec powiedziala,że ten rów i tak w przyszłości tam będzie.Tyle,że koszt za pozwol.w-p wacha się od 1500 d0 4500.MA

Mam tracic przez nią tyle kasy?
W starostwie powiedziano nam,że oni nie mają podstaw by cofnąc decyzję UG.
Jedyne wyjście jakie znalazł mój kier.bud. to złożyc na nowo wniosek o pozwolenie na budowę,ale musiałabym miec drugi projekt wjazdu,już bez tych rur ,o ile w UG zgodzą się wydac mi nową decyzję,bez tego rowu.Za pierwszy projekt wjazdu dałam 600zł,dlaczego mam ponosic koszty za rów którego nie ma? Czy jest jakieś inne wyjście?Czy UG może wystosowac pismo do starostwa by zmieniło nam decyzje o pozwolenie na budowę,ze względu na pomyłkę urzędnika?

Powrót