Błędna diagnoza i przedłużająca się naprawa auta

• Autor wątku Autor wątku lmyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lmyk

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Ponad miesiąc temu oddałem auto do serwisu. Auto było po wymianie silnika i po tej wymianie przejechałem 70km i wróciły te same objawy, które były przed. Diagnoza, że wtrysk i naprawa nie przekroczy kwoty X. Okazało się, że to nie wtrysk, tylko moduł, taka była kolejna diagnoza, następna, że zawór, teraz dowiaduję się, że pompa, co więcej mechanik oddał auto do innego mechanika i sądzę, że naprawa sporo przewyższy kwotę X. Nic ze mną nie było uzgadniane i ponad miesiąc jestem bez auta, które jest mi potrzebne? Czy po wymianie silnika przysługuje mi gwarancja lub rękojmia? Oczywiście wszystko potwierdzone fakturą (wymiana silnika)

Gwarancja to rzecz do uzgodnienia przez mechanika, lub na silnik przez producenta(ale pewnie jest używany), więc raczej rękojmia. Zgodnie z art 558 § 1 Kodeksu Cywilnego. Podstawą odpowiedzialności przedsiębiorcy wobec konsumenta jest wada fizyczna lub prawna (art. 556 KC). Skoro przejechales 70km zawsze można założyć sprawę cywilno -prawną i próbować coś rościć ale może być ciężko i długo.
PS. W większości przypadków w samochodach nie jest wina silnika a ich podzespołów, czyli tak jak mówisz wtrysk, moduł, zawór. Skąd taka decyzja o wymianie silnika? Raczej to jest sytuacja ostateczna przy np. Zatarciu. Konsultowałeś się w tej sprawie z innymi mechanikami?

Ostatnia edycja:
Pozostaje ci opcja uzgodnienia odbioru auta nie zależnie czy zostanie naprawione czy nie, jak i niezależnie czy będzie mechanik chciał zapłaty czy nie. Ty masz prawo odbioru auta nawet w asyście policji bez ponoszenia nieuzgodnionych kosztów a warsztat ma obowiązek ci go wydać, wówczas warsztat ma prawo skierować na drogę postępowania sądowego wniosek o zapłatę za usługę. Do wniosku muszą zostać dołączone dokumenty potwierdzające uzgodnione koszty naprawy oraz zakres. Często takie sprawy uzgadniane są telefonicznie bez jakiego kolwiek udokumentowania takiego faktu wówczas pozostają zeznania słowne stron sporu oraz ewentualnych świadków. Ewentualne rozstrzygnięcie takiego sporu będzie zależało od konkretnych zeznań.

Powrót