Błędne informacje podane w ZAiKS

• Autor wątku Autor wątku studio54
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

studio54

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,

Chciałbym zapytać, w imieniu znajomego, o pewną kwestię. Otóż mój znajomy jest autorem tekstów u muzyki wielu piosenek, które od kilku lat są emitowane w telewizji i radiu. Ostatnio, podczas pierwszej wizyty w ZAiKS, ze zdziwieniem odkrył, że autorstwo zdecydowanej większości zgłoszonych przez wytwórnię piosenek jest przypisane wykonawcy i właścicielowi wytwórni. Jedna z osób pracujących w wymienionej instytucji zapytana o możliwość wyjaśnień zdecydowanie odradziła drogę sądową i poradziła załatwić sprawę polubownie.

Pytanie moje jest następujące - czy rzeczywiście najlepiej jest odpuścić drogę sądową i próbować załatwić sprawę z pomocą ZAiKS czy może być tak, że to rozwiązanie zostało polecone jako najmniej godzące w interesy tej instytucji i poradzić znajomemu poszukanie prawnika?

Ani znajomy, ani ja nigdy nie byliśmy nawet obok budynku sądu i nie wiemy na czym polegałoby i z czym wiązałoby się prowadzenie jakichkolwiek działań mających na celu odzyskanie należności.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

studio54 napisał:
... że autorstwo zdecydowanej większości zgłoszonych przez wytwórnię piosenek jest przypisane wykonawcy i właścicielowi wytwórni. ...
Jeśli sugerujesz tutaj, że ktoś przypisał sobie autorstwo cudzego utworu to powinieneś widzieć, że jest to przestępstwo ścigane z urzędu. Poinformuj o tym ową pracującą osobę.

W takim razie sprawa jest poważniejsza niż obaj zakładaliśmy, dziękuję za odpowiedź, przekażę znajomemu.

Z ciekawości zapytam o podobny przypadek u innego znajomego muzyka, który wyszedł przy okazji omawiania pierwszej historii w naszym towarzystwie. Kolega napisał kilka utworów, z którymi wolałby nie być kojarzony (różnice wizerunkowe obu gatunków muzycznych) i zgodził się na podpisanie tego w ZAiKSie dowolnym nazwiskiem, pod warunkiem że tantiemy zostaną mu przekazane zaraz po naliczeniu. W niektórych utworach przesłanych mailem zawarł notkę o "sprzedaży utworu wraz z prawami autorskimi", jednakże nikt nie podpisał żadnych umów w tym zakresie. Wykonawca jednak nie wywiązuje się z danej obietnicy. Co począć w takim przypadku?

studio54 napisał:
... W niektórych utworach przesłanych mailem zawarł notkę o "sprzedaży utworu wraz z prawami autorskimi", jednakże nikt nie podpisał żadnych umów w tym zakresie. ...
Zatem do przeniesienia praw nie doszło.
studio54 napisał:
... Wykonawca jednak nie wywiązuje się z danej obietnicy. ...
:?:

Rzeczywiście napisałem trochę chaotycznie. Pisząc "nie wywiązuje się z danej obietnicy" miałem na myśli to, że nie wywiązuje się z umowy ustnej - nie wypłaca tantiem, mimo, że zostały one naliczone. Jakie kroki można podjąć w tym przypadku?

Dziękuję za poprzednią odpowiedź

Wezwać pismem zpo, tylko jak udowodni umówioną stawkę.

Powrót