błędne nazwisko w nakazie zapłaty i in. dok - jeszcze wątpliwość

• Autor wątku Autor wątku Jola_M
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jola_M

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
dzień dobry,
wiem, że temat był już wielokrotnie przerabiany na forum, ale mam jeszcze wątpliwość.
W nakazie zapłaty, jest błąd - inna litera w nazwisku, co zmienia jego brzmienie. Jednak taki sam popełnił komornik w nazwisku w postanowieniu o wszczęciu egzekucji - zgadza się tylko imię i adres zamieszkania.
Pytanie co rozbić - pisać do komornika o umorzenie postępowania na podstawie 825 Kpc bo nie jestem zgodnie z tymi dokumentami dłużnikiem, ale w ten sposób ujawnię komornikowi i wierzycielowi jak się naprawdę nazywam. Jeśli wierzyciel po umorzeniu będzie występował ponownie o nakaz zapłaty już prawidłowo przeciwko mnie, to będzie miał problem gdyż sam dług jest przedawniony (ale firma windykacyjna zdązyła uzyskac tytuł wykonawczy tuż przed upływem 10 lat od wydania nakazu).
Czy też lepiej w tej sytuacji siedzieć cicho, bo nie ma osoby o takim nazwisku. Obawiam się jednak wizyty komornika bo jako pierwszą wskazał egzekucję z ruchomości. Dodam, że mieszkam już dawno w innym mieście a w mieszkaniu została mama, która odebrała korespondencję od komornika, nie chcę żeby ją nachodzili.
Zgodnie z art. 825 K.p.c. organ egzekucyjny umorzy postępowanie w całości lub części na wniosek, jeżeli egzekucję skierowano przeciwko osobie, która według klauzuli wykonalności nie jest dłużnikiem i która sprzeciwiła się prowadzeniu egzekucji, albo jeżeli prowadzenie egzekucji pozostaje z innych powodów w oczywistej sprzeczności z treścią tytułu wykonawczego.
Tylko, że egzekucję też skierowano przeciw tej nieistniejącej osobie ....

Nakaz z e-sądu czy sadu rejonowego?

Nakaz z sądu rejonowego

Więc jeśli z dokumentów sprawy wynika, że jest to tylko omyłka pisarska (pozew, wszystkie kwity zawierają prawidłowe nazwisko) - wierzyciel musi jedynie wystąpić o sprostowanie oczywistej omyłki pisarskiej. Jeśli w kwitach jest źle, to tylko wówczas nakaz nie dotyczy ciebie.

Gdyby był to e-sąd, to opcji sprostowania omyłki nie ma. Powód musiałby wnieść nowy pozew przeciwko tobie (przeciwko tobie nie było nic wnoszone, a także np. bieg terminu przedawnienia - jeśli jeszcze biegł - nie został niczym przerwany)

ale właśnie we wszystkich dokumentach jest złe nazwisko, w nakazie zapłaty, w postanowieniu o nadaniu klauzuli wykonalności i w postanowieniu komornika
a poza tym czy wierzyciel może sprostować nakaz z 2005r. ?

Ostatnia edycja:
Jola_M napisał:
ale właśnie we wszystkich dokumentach jest złe nazwisko, w nakazie zapłaty, w postanowieniu o nadaniu klauzuli wykonalności i w postanowieniu komornika
Chodzi o pozew i załączniki - jak jest w nich? Powód źle podał czy sąd się pomylił?

nie wiem, nie widziałam tych dokumentów, nie mam w tej chwili możliwości wglądu w akta sprawy, bo aktualnie mieszkam na drugim końcu Polski, a jeśli powód źle podał to lepiej dla mnie?

Dziękuję za odpowiedzi. Udało mi się dotrzeć do akt sprawy. Od samego początku - również w pozwie było błędne nazwisko. I tu kolejne pytanie - wystarczy pismo do komornika (zostało złożone), czy też konieczne będzie powództwo przeciwegzekucyjne?

Jeśli pismo nie pomoże, to powództwo przeciwegzekucyjne będzie konieczne. Zatem powód chcąc uzyskać nakaz zapłaty przeciwko tobie, musi wnieść nowy pozew. Przeciwko tobie dotychczas nic nie było.
Jeszcze jedno - kiedy było wniesione powództwo, był nr pesel podany w pozwie?

Dziękuję za wyjaśnienie. Pozew z 2005r. Nie wiem czy był pesel w pozwie, w późniejszych dokumentach nie na pesela

Jeśli pozew jest z 2005 to na 99% nie było numeru w pozwie.

Powrót