K
kravka
Witam, dostałem dziś zawiadomienie o zajęciu wierzytelności z rachunku bankowego na kwotę 265zł. Po dłuższej chwili przeglądania znalazłem że chodzi o jakiś mandat na kwotę 250zł plus koszty egzekucyjne. Zacząłem szukać w myślach kiedy ja taki mandat mogłem dostać i za cholerę nic nie pamiętałem, gdyż nie posiadam nawet samochodu od 7 lat i czasem tylko sporadycznie jeździłem autami znajomych. Przypomniało mi się jednak, że ok rok temu dostałem mandat za przejście przez jezdnię w niedozwolonym miejscu w kwocie 50zł, który zapłaciłem przelewem po kilku dniach. Oczywiście blankietu mandatu nie posiadam, bo kto by zbierał takie duperele. Odszukałem w historii konta ten przelew i w tytule przelewu było "Mandat karny seria cx numer 1223203" natomiast w papierach o zajęciu konta jest pozycja "Identyfikacja podstawy prawnej CX1223202" a więc różni się tylko ostatnią cyfrą o 1.
Na piśmie jest informacja że w przeciągu 14 dni mogę wnieść skargę i "Skargę wnosi się do organu nadzoru za pośrednictwem organu egzekucyjnego ..." czyli co, jak i gdzie? Co to jest organ nadzoru i organ egzekucyjny? Proszę o podpowiedź co mam teraz robić. Z góry dzięki
Na piśmie jest informacja że w przeciągu 14 dni mogę wnieść skargę i "Skargę wnosi się do organu nadzoru za pośrednictwem organu egzekucyjnego ..." czyli co, jak i gdzie? Co to jest organ nadzoru i organ egzekucyjny? Proszę o podpowiedź co mam teraz robić. Z góry dzięki