Błędne zapisy w JPK_V7

• Autor wątku Autor wątku piotr990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Jestem małym przedsiębiorcą, właściwie samozatrudnionym. Eksportuję usługi poza terytorium UE. W miesiącu standardowo wystawiam 2 faktury ze stawką NP.

Na początku 2021 roku zmieniłem program księgowy, i zaznaczyłem, że korzystam z metody kasowej przy rozliczaniu podatku VAT, jednak w rzeczywistości, w zgłoszeniu VAT-R nie wybierałem metody kasowej.

Dopiero niedawno, przy okazji wystawienia pierwszej faktury dla klienta z Polski, klient poprosił aby zweryfikować czy faktycznie używam metody kasowej. Wtedy zrozumiałem że ustawienie w systemie jest błędne.

Od początku 2021 roku, przez 18 miesięcy składałem pliki JPK_V7 gdzie jedna z faktur znajdowała się w pliku odpowiednim dla miesiąca kolejnego (za tę fakturę płatność następowała nie w miesiącu wystawienia, tylko w kolejnym).

Dodam, że te zmiany nie wpłynęły na wysokość podatku należnego w konkretnych miesiącach, bo faktury były ze stawką NP (zawsze wysokość podatku należnego wynosiła 0zł).

Zgodnie z moją wiedzą, powinienem złożyć teraz korekty tych wszystkich 18 plików JPK_V7? Czy złożenie takich korekt wiąże się z jakimiś konsekwencjami? Czy może w ogóle nie muszę ich składać?

Musisz złożyć korekty. Jeśli zrobisz to sam, nie na wezwanie Urzędu to bez żadnych konsekwencji.

Dzięki za odpowiedź.

Czy w tych korektach muszę zerować błędne wpisy (dodać osobny rekord z przeciwnym znakiem), czy może po prostu usunąć błędny rekord?

Przykładowo:
FV2/5 wystawiona w maju, opłacona w czerwcu
FV1/6 wystawiona i opłacona w czerwcu
Obie były dodane do czerwcowego JPK_V7M.
Czy w korekcie za czerwiec powinien się znaleźć tylko wpis FV1/6, czy może wpisy FV1/6, FV2/5 (+), FV2/5 (-), gdzie (+) i (-) oznaczają znak z jakim została wprowadzona kwota faktury?

Powrót