Błędnie opłacona faktura - odbiorca odmawia zwrotu pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku Kaczorrr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kaczorrr

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Dzień dobry,

Spotkała mnie następując sytuacja:

Wykonując przelewy dla kontrahentów wykonałem niechcący przelew dla wodociągów dostarczających wodę do obiektu handlowego, w którym wynajmuję lokal. Faktura została załączona tylko do wglądu przez wynajmującego i była to faktura za zużycie wody dla całego obiektu. Za nasze zużycie rozliczamy się z wynajmującym na podstawie faktur wystawionych przez niego.

Niestety, w natłoku płatności puściłem przelew do wodociągów tytułem wspomnianej faktury.

Faktura nie jest wystawiona nawet na moją firmę, tylko tak, jak wspomniałem na właściciela całego obiektu. Ponadto ja osobiście żadnej umowy z wodociągami nie posiadam.

Wodociągi nie chcą jednak zwrócić środków, pomimo moich wyjaśnień, że nie mam wobec nich żadnych zobowiązań, że przelew został wykonany z konta mojej firmy, a nie ich kontrahenta, że nadawcą przelewu jest firma (moja) niezwiązana z nimi żadną umową.

Brak chęci zwrotu środków firma uzasadnia brakiem opłaconej należności ze strony faktycznego kontrahenta - właściciela obiektu. Ponadto wspominają, że ponieważ przelew nosi tytuł konkretnej faktury i został wykonany na indywidualny numer konta nie mają żadnych podstaw do zwrotu.

Wydaje mi się jednak, że rozrachunki między wodociągami, a właścicielem obiektu są sprawą, która mnie nie dotyczy, a pieniądze należące do mnie, a przelane błędnie powinny wrócić do mnie zaraz po zgłoszeniu błędu. Ty bardziej, że nie mając z nimi żadnej umowy nie powinno interesować mnie w jaki sposób rozliczają rachunki z kontrahentami (czy jest jeden wspólny numer konta, czy rachunki indywidualne), a nawet jeśli właściciel obiektu zalega z rachunkami to jest sprawa między nim, a wodociągami i moje środki nie mogą być "zakładnikiem" i być zwrócone dopiero, kiedy właściciel obiektu ureguluje należności...

Proszę o pomoc, ewentualnie jakąś podstawę prawną, na której mógłbym się oprzeć.

Pozdrawiam,
Mateusz

Ostatnia edycja:
Powrót