błędny przelew na konto

• Autor wątku Autor wątku dorka86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorka86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!

Dwa dni temu miałam otrzymać przelew na kwotę 200zł, gdy sprawdziłam stan konta okazało się, że pracodawca omyłkowo przekazał mi 1700 zł. Wiem ,że muszę oddać te pieniądze ale chciałabym dowiedzieć się jak prawo traktuje takie sytuacje i czy oddając te pieniądze bank pobierze mi prowizję za przelew. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

Otóż nie do końca bo są orzeczenia SN , które mówią , że w takim wypadku nie musisz zwracać nadwyżki wynagrodzenia i nie ma podstaw do traktowania tego jako bezpodstawne wzbogacenie. Ale oczywiście oprócz prawa są też zasady przyzwoitości.. tak więc decyzja należy do Ciebie.
--
dementii

Tylko, że tego nie można potraktowac jako nadwyżki wynagrodzenia...

dementii napisał:
Otóż nie do końca bo są orzeczenia SN , które mówią , że w takim wypadku nie musisz zwracać nadwyżki wynagrodzenia i nie ma podstaw do traktowania tego jako bezpodstawne wzbogacenie. Ale oczywiście oprócz prawa są też zasady przyzwoitości.. tak więc decyzja należy do Ciebie.
--
dementii

A pokusisz się dementi o jakieś konretne orzeczenia? Prosimy :help:

Wyrok Sądu Najwyższego - Izba Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych 2007-01-09, IIPK 138/06
Opubl: Orzecznictwo Sądu Najwyższego Izba Administracyjna, Pracy i Ubezpieczeń Społecznych rok 2008, Nr 3-4, poz. 38, str. 129
Teza:
Pracownik ma prawo uważać, że świadczenie wypłacane przez pracodawcę posługującego się wyspecjalizowanymi służbami jest spełniane zasadnie i zgodnie z prawem, a więc jego obowiązek liczenia się ze zwrotem świadczenia ogranicza się zasadniczo do sytuacji, w których ma świadomość otrzymania nienależnego świadczenia (art. 409 w związku z art. 410 § 1 KC i w związku z art. 300 KP). Ciężar dowodu w tej kwestii spoczywa na pracodawcy.
Dlatego pisałem nie do końca, choć oczywiście ja się skłaniam, że powinna zwrócić.
--
dementii

Powrót