Bledy geodazji+mila sasiadka

• Autor wątku Autor wątku BALWAN
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BALWAN

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam pokrudce przedstawie moj problem moja dzialka jest ogrodzona od jakis 20 lat po ostatnich pomiarach geodeci przesuneli granice dzialki sasiadki w moj ogrOd jakies 3 metry poza moje sluPki ogrodzeniowe po zewnetrznej stronie slupkow mialem w najszerszym miejscu zostawione jakism metr miedzy.moja urocza sasiadka wychaczyle ten blad geodezji przedemna<pasjonatka sadow sporow i poprawiania stosunkow miedzysasiedzkich>niedosc ze niewpuszcza mnie za ogrodzenie by skosic moja miedze sama ja kosi pewno liczy ze zaurzywa:(to jeszcze sadzi jakies wstretne chabazie i niszczy moje ogrodzenie.co moge zrobic gdy geodezja niechce naprawidz bledu a mnie niestac na wyprowadzenie inzyniera czy wprzyszlosci chcac poprawiac murek bede musial wkroczyc na droge sadowa i jak sie to skonczy jak wygrac z geodezja??jak wygrac z sasiadka ps wrazie postepowania sdowego sasiedzi wiedza jak granica przebiega ale czy cos to da??

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Skoro geodeci przesunęli granicy to najbardziej prawdopodobnym jest że płot był postawiony niezgodnie z przebiegiem granicy prawnej działki ... w celu upewnienia się:

- proszę sprawdzić przebieg w (na mapie ewidencyjnej) EGiB z przebiegiem Pana 'płota' (załamania granic)
- proszę sprawdzić na geoportal.gov.pl ... mają tam kilka podkładów tematycznych map ... można wywnioskować co jest 'nie-tak'
- czy istnieją (istniały) kamienie graniczne na załamaniach 'płota' :?:, czy geodeci je przestawiali :?:

Jeśli okaże się że Płot został wadliwie postawiony to sąsiadka ma prawo rządać usunięcia płotu z swojej nieruchomości - skoro płot istnieje od 20 lat nie ma tutaj zastosowania instytucja zasiedzenia

Ja mam podobny problem, tylko że sąsiad obudził się po 40 latach, że jego działka jest szersza o 2 metry i to sasiad 40 lat temu pierwszy się ogrodził płotem. Ja się na tym nie znam i uwierzyłam geodecie, który wykonywał pomiary. Teraz mam oddac mu 2 metry działki. Czy w takim przypadku ma zastosowanie instytucja zasiedzenia?

Powrót