Błędy w mandacie

• Autor wątku Autor wątku izac94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

izac94

Witam. Dzisiaj dostałam mandat za brak biletu mpk. Nie wiem czy mam go zapłacić ponieważ na mandacie jest wpisane jakieś inne imię i nazwisko a w adresie jest literówka. Co w takim przypadku? Pozdrawiam

Wszystko zależy od Twojego sumienia. Dlaczego inne imię i nazwisko zostało wpisane ? Pesel też podawałeś ?

altafox napisał:
Wszystko zależy od Twojego sumienia. Dlaczego inne imię i nazwisko zostało wpisane ? Pesel też podawałeś ?

Poprosili mnie o dowód, spisali wszystkie dane w tym pesel. Sama się zastanawiam dlaczego aż taki błąd zaszedł. Co o tym myślisz?

Podpisałaś ten protokół swoim imieniem i nazwiskiem ? Czy takim imieniem i nazwiskiem jaki wpisał pracownik MPK ?

W mojej ocenie skoro przejechałaś bez biletu i otrzymałaś w zamian za to sankcję (opłatę dodatkową a nie mandat) należy to zapłacić. Błędy w dokumencie mogą być, w mojej ocenie, skoro dane były nie prawidłowe należało je poprawić i dopiero podpisać dokument. Całe szczęście, że podpisałaś swoim nazwiskiem, bo w przeciwnym razie konsekwencję karne mogły by Ci grozić chociażby za podrobienie podpisu itd.

altafox napisał:
W mojej ocenie skoro przejechałaś bez biletu i otrzymałaś w zamian za to sankcję (opłatę dodatkową a nie mandat) należy to zapłacić. Błędy w dokumencie mogą być, w mojej ocenie, skoro dane były nie prawidłowe należało je poprawić i dopiero podpisać dokument. Całe szczęście, że podpisałaś swoim nazwiskiem, bo w przeciwnym razie konsekwencję karne mogły by Ci grozić chociażby za podrobienie podpisu itd.
Nie miałam możliwości weryfikacji czy przepisał dobrze czy źle. Przy podpisywaniu się swoim nazwiskiem na tym urządzeniu elektronicznym był tylko ekran z pustym polem i miejscem na podpis.

izac94 napisał:
Nie miałam możliwości weryfikacji czy przepisał dobrze czy źle. Przy podpisywaniu się swoim nazwiskiem na tym urządzeniu elektronicznym był tylko ekran z pustym polem i miejscem na podpis.

To śpij spokojnie, ale zapłacić jednak należy. A czy konsekwencje zostaną wyciągnięte gdy nie zapłacisz - tego nikt nie wie. W każdym razie jeżeli chcesz działać w granicach prawa to winnaś zapłacić opłatę dodatkową.

Powrót