Błedy w nakazie zapłaty.

• Autor wątku Autor wątku elka505
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elka505

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam.
Nie chce wnikac w szczegóły ale mam taka sytuacje. Mieszkam za granica od 2007 roku. Mam wystawiony nakaz zaplaty z 2008 roku wyslany wraz z pozwem pod stary, nieaktualny adres. Otrzymalam emeryture. Komornik egzekwowal pieniadze. Przez bardzo dlugi czas nie moglam sie doprosic o dokumenty od komornika. Zaden radca prawny nie chcial sie podjac tej sprawy oprocz jednego, ktory napisaldo komornika i wierzyciela probujac dojsc do ugody. Nie zgodzilam sie i zrezygnowalam z pelnomocnictwa. W polowie 2018 roku sprawa zostala przekazana do innego komornika. Zlozylam sprzeciw od nakazu zaplaty, ze w trakcie wytoczenia powodztwa nie otrzymalam pozwu i nakazu pod prawidlowy adres. Sad oddalil sprzeciw uznajac ze mieszkam za granica ale stary adres jest poprawny. Zlozylam zazalenie. Pojechalam do Polski w kwietniu aby sprawdzic wszystkie dokumenty w aktach sprawy. Okazalo sie, ze w nakazie zaplaty jest błąd bądż też nie. Powodem w sprawie Prokura, nakaz zaplaty wystawiony na S Collect, klazula wykonalnosci wystawiona na Prokura. Odwiedzilam komornika i: komornik szybko uchylil egzekucje, powod zawiesil egzekucje. Ja zlozylam skarge na czynnosci komornika. Sprawdzalam czy w trakcie procesu nie bylo cesji wierzytelnosci. Nie bylo. Moje pytanbie brzmi. Czy to jest oczywista omylka i podlega sprostowaniu czy jednak zmienia merytorycznie tresc orzeczenia?

elka505 napisał:
Czy to jest oczywista omylka i podlega sprostowaniu czy jednak zmienia merytorycznie tresc orzeczenia?
Odpowiedź najprawdopodobniej znajdziesz w aktach sprawy.

Kanas napisał:

Przez 10 latnie jest to sprostowane ani na wniosek aniprzez Sąd wiec jak mam znalezc to w aktach sprawy?

Kanas napisał:
Teraz jeszcze raz, tylko po polsku :)

Nakaz zaplaty nie jest sprostowany na wniosek powoda/wierzyciela do dnia dzisiejszego. Sąd również z urzedu tego nie sprostował. W aktach sprawy nie ma żadnej wzmianki o S Collect. Chce wiedzieć czy podlega to sprostowaniu czy nie. Czy moze powod powinien to uzupelnic? Czy ten nakaz zaplaty jest podstawa prawna do egzekucji?

Nakaz zapłaty jest podstawą do egzekucji po jego sprostowaniu, zwykła pomyłka.

Kanas napisał:
Nakaz zapłaty jest podstawą do egzekucji po jego sprostowaniu, zwykła pomyłka.
Czyli moge przyjac ze egzekucja byla wadliwa i zmiana podmiotu w nakazie zaplaty nie zmienia tresci merytorycznie? Czyli przed sprostowaniem pieniadze mogly pojsc na S Collect a po sprostowaniu beda znowu szly na Prokure? Skad wiemy, ze jest to oczywista, zwykla pomylka?

Kanas napisał:

Witam raz jeszcze.

Sprawdzalam wszystko w aktach sprawy i oczywiscie okazalosie, ze firma S Collect jednak istnieje w dokumentach.

Prokura nfsiz dala pelnomocnictwo firmie Copernicus Spolka Akcyjna, ta z kolei dala firmie Raven kolejne pelnomocnictwo. Copernicus z czlonkiem zarzadu oraz prokurentem jest mocodawca dla firmy Raven na podstawie umowy zlecenie.

Firma Raven otrzymala pelnomocnictwo do wykonywania pewnych czynnosci procesowych zwiazanych z ksiegami wieczystymi, zastaw rejestrowy. Pelnomocnictwo to wystawione jest do reprezentowania Funduszu sekukuryku.

Radca prawny wystawil pozew na Prokure NFSIZ czyli przedsiebiorce reprezentowanego przez Copernicus. W pelnomocnictwie podany jest numer KRS Copernicusa. Pod tym samym numerem KRS znajduje sie firma SEKUKURYKU o nazwie S Collect na ktora wystawiony jest nakaz zaplaty.

Klauzule wykonalnosci Sad jednak wystawil na Prokure NSFIZ. Przypuszczam, ze bral pod uwage nazwe powoda, ktorym jednak jest Prokura.

Czy jest mi w stanie ktos wytlumaczyc te zawilosci?

Ostatnia edycja:
Powrót