Blog a dane osobowe

• Autor wątku Autor wątku Concern
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Concern

Użytkownik
Odpowiedzi
267
Czy prowadząc bloga podlega się pod ustawę o ochronie danych osobowych?

Zakładam, że jeżeli jest jakiś zysk - to tak.

Natomiast co w sytuacjach:
- jeżeli zarabianie jest to tylko w planach? Np. będzie 50 tyś. odsłoń/msc. to zacznę zarabiać? Czy wtedy od początku trzeba to traktować jako cel zarobkowy?
- jeżeli jest to blog niezarobkowy, ale w pozycjonujący daną osobę w branży np. blog prawnika o kwestiach ochrony danych osobowych przez co zdobywa pozycję eksperta. De facto nie jest to cel zarobkowy?
- co w przypadku "blogowania" poprzez instagram, snapchat czy facebook?

Obserwując poczytnych blogerów, którzy nie prowadzą jednocześnie sklepu internetowego - nie zauważyłem szczególnych działań związanych z UODO.

Czy nikt nie ma zdania na ten temat? Póki co widzę opinie (w internecie), że jak blog to i dane osobowe. Ale tak jak wspomniałem: "Obserwując poczytnych blogerów, którzy nie prowadzą jednocześnie sklepu internetowego - nie zauważyłem szczególnych działań związanych z UODO".

Nie rozumiem, dlaczego blogowanie (czyli dzielenie się swoimi przemyśleniami) miałoby mieć coś wspólnego z danymi osobowymi - czy to blogowanie zarobkowe, czy też nie. No chyba że to blog tematyczny poświęcony np. ochronie danych osobowych;).

Ponieważ dane są przetwarzane w związku z prowadzeniem bloga. Przykładowo:
- komentarze
- lista mailingowa
- wiadomości na portalach społecznościowych

Ponadto maile z danymi osobowymi od firm płacących za reklamę i inne maile z interesariuszami.

Komentarze - rozumiem, że chodzi o dane niezbędne do zalogowania użytkowników, ew. ich dane profilowe? Jeśli blog jest jednym z wielu na jakimś blogowisku to JA bym sobie głowy nie zawracał.

Lista mailingowa - IMO sprawa odrębna od blogowania - JA bym sobie głowę zawracał. Również zgodą opt-in na otrzymywanie mailingu.

Wiadomości na portalach - nie wydaje mi się, żeby miały coś wspólnego z danymi osobowymi, musisz rozwinąć myśl.

Korespondencja handlowa - zgaduję że podlega w jakiś szczególny sposób. Na pewno nie powinieneś jej udostępniać osobom postronnym.

Komentarze np. pod postem.

Lista mailingowa - zgoda to inna sprawa. Ale tak to jest to część blogowania - służąca chociażby promocji bloga. Także maile od czytelników zawierają dane osobowe.

Na portalach - Facebook - masz wiadomości, masz "lubiących" stronę. To samo Instagram, Snapchat etc. - mogą być zawarte dane osobowe.

Korespondencja - mi chodzi tutaj o kwestię stricte danych osobowych.

UODO precyzuje podmioty objęte jej stosowaniem bardzo szeroko (zgodnie z treścią 1szego postu).

Powrót