A
askirkov
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 18 568
Witam. Prowadzę bloga, którego zadaniem jest edukowanie Ludu Bożego na temat tego, w jaki sposób przeciętny obywatel może w łatwy sposób przyczynić się do dobra ogółu. Przede wszystkim informuję o sprawach ważnych dla zdrowia, życia i bezpieczeństwa publicznego. Do tej pory poruszyłem problemy wypisane niżej. O czym jeszcze mogę napisać?
Zachęciłem czytelników do:
- zgłaszania napotkanych uszkodzonych/wybrakowanych hydrantów do pogotowia wodno-kanalizacyjnego
- zgłaszania Straży Miejskiej przypadków żebrania przez dzieci
- upominania sprzedawców sprzedających alkohol albo wyroby tytoniowe młodym osobom, którzy nie proszą o okazanie dokumentu tożsamości
- zgłaszania podejrzeń o stosowaniu przemocy wobec dziecka jego szkole, ośrodkom pomocy społecznej, sądowi rodzinnemu, kuratorowi sądowemu itp.
- wzywania Policji za każdym razem, kiedy za ścianą słyszymy wrzaski i trzaski
- wzywania Policji kiedy wiemy, że dziecko znajduje się pod wyłączną opieką poważnie pijanych lub odurzonych osób
- wyrobienia sobie karty z grupą krwi, dzięki której możemy szybciej uzyskać pomoc w szpitalu, kiedy potrzebujemy transfuzji
- zapisania w książce adresowej telefonu numerów ICE - In Case of Emergency, żeby służby ratownicze wiedziały, od kogo zdobyć niezbędne informacje o nas
- zaprzestania dawania pieniędzy do rąk żebrzących bezdomnych
- regularnego klikania w brzuszek Pajacyka na stronie PAH
Oprócz tego:
- podałem najważniejsze numery alarmowe działające w Polsce
- podałem linki do najważniejszych aktów prawnych: konstytucji, kodeksu karnego, wykroczeń, rodzinnego i opiekuńczego, cywilnego, pracy, ustawy prawo o ruchu drogwym itp.
- poinformowałem o możliwości zastrzegania danych osobowych w przypadku zeznawania przeciwko niebezpiecznemu przestępcy
- napisałem, czym się zajmuje Straż Miejska
- podałem linka do wykazu telefonów zaufania w Polsce
- poinformowałem o możliwości zastrzegania kradzionych/zgubionych dokumentów w bankach
- zamieściłem link do mapy defibrylatorów AED w moim mieście
- poinformowałem o istnieniu Internetowego Systemu Aktów Prawnych i zachęciłem do samokształcenia w zakresie prawa
- podałem adresy instytucji pomagających ofiarom przemocy i przestępstw
- informuję o organizowanych bezpłatnych kursach samoobrony
- informuję o szczególnie potrzebnych grupach krwi
- zamieściłem tekst do artykułu o uprawnieniach pracowników ochrony
- zamieściłem link do apelu strażaków o niewypalanie traw i zgłaszanie takich przypadkow Straży Miejskiej
- zachęciłem do zapoznania się z treścią ustawy o ochronie zwierząt i zgłaszania przypadków łamania jej zapisów
- podałem linka do strony poświęconej Jaqueline Saburrido - ofierze wypadku spowodowanego przez pijanego kierowce (ku przestrodze)
Zachęciłem czytelników do:
- zgłaszania napotkanych uszkodzonych/wybrakowanych hydrantów do pogotowia wodno-kanalizacyjnego
- zgłaszania Straży Miejskiej przypadków żebrania przez dzieci
- upominania sprzedawców sprzedających alkohol albo wyroby tytoniowe młodym osobom, którzy nie proszą o okazanie dokumentu tożsamości
- zgłaszania podejrzeń o stosowaniu przemocy wobec dziecka jego szkole, ośrodkom pomocy społecznej, sądowi rodzinnemu, kuratorowi sądowemu itp.
- wzywania Policji za każdym razem, kiedy za ścianą słyszymy wrzaski i trzaski
- wzywania Policji kiedy wiemy, że dziecko znajduje się pod wyłączną opieką poważnie pijanych lub odurzonych osób
- wyrobienia sobie karty z grupą krwi, dzięki której możemy szybciej uzyskać pomoc w szpitalu, kiedy potrzebujemy transfuzji
- zapisania w książce adresowej telefonu numerów ICE - In Case of Emergency, żeby służby ratownicze wiedziały, od kogo zdobyć niezbędne informacje o nas
- zaprzestania dawania pieniędzy do rąk żebrzących bezdomnych
- regularnego klikania w brzuszek Pajacyka na stronie PAH
Oprócz tego:
- podałem najważniejsze numery alarmowe działające w Polsce
- podałem linki do najważniejszych aktów prawnych: konstytucji, kodeksu karnego, wykroczeń, rodzinnego i opiekuńczego, cywilnego, pracy, ustawy prawo o ruchu drogwym itp.
- poinformowałem o możliwości zastrzegania danych osobowych w przypadku zeznawania przeciwko niebezpiecznemu przestępcy
- napisałem, czym się zajmuje Straż Miejska
- podałem linka do wykazu telefonów zaufania w Polsce
- poinformowałem o możliwości zastrzegania kradzionych/zgubionych dokumentów w bankach
- zamieściłem link do mapy defibrylatorów AED w moim mieście
- poinformowałem o istnieniu Internetowego Systemu Aktów Prawnych i zachęciłem do samokształcenia w zakresie prawa
- podałem adresy instytucji pomagających ofiarom przemocy i przestępstw
- informuję o organizowanych bezpłatnych kursach samoobrony
- informuję o szczególnie potrzebnych grupach krwi
- zamieściłem tekst do artykułu o uprawnieniach pracowników ochrony
- zamieściłem link do apelu strażaków o niewypalanie traw i zgłaszanie takich przypadkow Straży Miejskiej
- zachęciłem do zapoznania się z treścią ustawy o ochronie zwierząt i zgłaszania przypadków łamania jej zapisów
- podałem linka do strony poświęconej Jaqueline Saburrido - ofierze wypadku spowodowanego przez pijanego kierowce (ku przestrodze)
Ostatnia edycja: