Blog i barterowa wymiana

• Autor wątku Autor wątku Pomidorowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pomidorowy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry, od kilku lat prowadzę po godzinach mała stronkę z przepisami kulinarnymi. W tym momencie korzysta z niej już kilkanaście tysięcy ludzi miesięcznie. Z tego względu zaczęły mi się pojawiać propozycje promocji. Firma nazwijmy X chce mi wysłać kilka składników za niecałe 200zl. W zamian ja mam przygotować przepis i podlinkować produkty firmy X. Jak dla mnie super oferta. Robię to jako hobby i fajnie było by być odciążonym z części kosztów. Niemniej jednak nie chciałbym mieć problemów podatkowych z tego względu. Nie mam działalności gospodarczej, pracuje na etacie, a prowadzenie strony to moje zajęcie po pracy. Czy powinienem w jakiś sposób rozliczać się i płacić podatek od przysłanych mi rzeczy. Jak to zrobić. Firma która chce mi wysłać rzeczy mówi, że żadna umowa nie jest potrzebna.
Czy powinienem szacować jakoś wartość przysłanych mi rzeczy i na koniec roku uwzględnić to w zeznaniu podatkowym? Firmy nie chce zakładać bo nie przewiduje większego zysku niż kilkadziesiąt złotych miesięcznie z takich współprac. Proszę o doradzenie

Ostatnia edycja:
Powrót