Blog pasjonata regulamin.

• Autor wątku Autor wątku Pasjonat_FX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pasjonat_FX

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie. Od ponad 10 lat zajmuje się zgłębianiem tajników giełdy walutowej hobbystycznie. Chciałbym stworzyć bloga dzięki, któremu nowi traderzy dostali by wiedzę jak naprawdę ten rynek funkcjonuje od podstaw.
Blog miałby charakter hobbystyczny, nie posiadałby reklam zarówno na stronie z wordpresem jak i na serwisie youtube. Zawierałby tylko moją interpretację w jaki sposób to wszystko funkcjonuje. Darmowe lekcje, artykuły oraz robotyka. Na wszystko co będę robił posiadam legalne licencje nawet na muzykę w intro. Logo intro oraz outro oraz montaż filmów kupuje nawet za symboliczną złotówkę tylko po to by to wszystko miało ręce i nogi według prawa a osoba, która to tworzy ma legalnie działającą firmę i licencje do softu obróbki wideo. Ceny jakie uzyskałem od tego człowieka są wynikiem tylko i wyłącznie wsparcia idei jakiej ten portal ma być poświęcony. Osobiście do wytworzenia treści na bloga wystarczy mi legalny Windows 10, paint i obrazki. Treści lekcyjne oraz artykuły okraszam filmami z youtube z oficjalnych kanałów z tego co wyczytałem jest to legalne bo umowa youtuba zezwala na rozpowszechnianie a ja nie zanudzę treścią moich czytelników.

Moim celem jest wypromowanie swojej osoby poprzez darmowy kontent i hobbystycznego bloga w środowisku traderskim by udowodnić iż można za pomocą odpowiednich technik przewidywać w jaką stronę rynek będzie chciał odjechać.

Czy prowadzenie takiego bloga przez dłuższy okres czasu może zostać potraktowane jako prowadzenie DG w przyszłości ? Samo stworzenie i udowodnienie zainteresowanym, że to co wykładam ma sens i można tym diagnozować ruchy nie może być uznane za prowadzenie działalności gospodarczej lecz jeśli w późniejszym czasie stworzyłbym firmę na osobnym serwisie z osobną domeną jednak blog nr 2 oferowałby płatne i bardzo zaawansowane rozwiązania nad którymi pracowałem wiele lat ? W momencie gdy otworzyłbym tego drugiego bloga szkoleniowego napewno była by otwarta DG. Zaś ten hobbystyczny blog udowodnilby ludziom, ze nie chce ich naciagnac tylko naprawde znam sie na tym co robię.
Jednak pytanie czy ktoś nie mółgby się przyczepić do tych darmowych działań na blogu nr1 z przeszłości i zakwalifikować to jako dzialalnosc na rzecz DG ?

Podkreślę iż te bezpłatne lekcje powinny bardzo dobrze namieszać na scenie szkoleniowej ponieważ dobrej jakości wiedza bez ataku na nikogo powinna otworzyć ludziom oczy na to jak wygląda proces giełdowy od środka. Dlatego tez mam pewne obawy.

Moje pytania są następujące:

Jak zabezpieczyć treści by inne firmy szkoleniowe z mojego hobbystycznego bloga nie skopiowały mojego darmowego rozwiązania i nie sprzedawały jako swoje jednak za $ ?

W załączniku załączyłem próbny regulamin. Mógłbym prosić o ocenę tego regulaminu ? Pozdrawiam

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Pasjonat_FX napisał:
... Jak zabezpieczyć treści by inne firmy szkoleniowe z mojego hobbystycznego bloga nie skopiowały mojego darmowego rozwiązania i nie sprzedawały jako swoje jednak za $ ? ...
Wszelkie stworzone przez Ciebie artykuły mające cechy utworu są chronione z mocy ustawy od momentu ustalenia lecz zawarte w nich idee, rozwiązania, sposoby postępowania takiej ochronie nie podlegają.

Proponuję abyś zapoznał się prócz Prawa autorskiego z treścią Ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną. Z Twojego regulaminu wynika, że ten blog będzie miał charakter forum dyskusyjnego.

LeszsekS napisał:
Wszelkie stworzone przez Ciebie artykuły mające cechy utworu są chronione z mocy ustawy od momentu ustalenia lecz zawarte w nich idee, rozwiązania, sposoby postępowania takiej ochronie nie podlegają.

Proponuję abyś zapoznał się prócz Prawa autorskiego z treścią Ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną. Z Twojego regulaminu wynika, że ten blog będzie miał charakter forum dyskusyjnego.
W pewnym sensie tak ponieważ każdy czytelnik może w komentarzach pytać lub zostawiać swoje przemyślenia jednak raczej to będzie miało formę typu blog artykuł komentarz odpowiedź.

Przepraszam za posta pod postem ale nie mogę edytować.
***Czytaj regulamin FP***

Powrót