blokada alimentów

• Autor wątku Autor wątku leszek3274
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

leszek3274

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, mam problem a nie potrafiłem wyszukać odpowiedzi.
Czy komornik ma prawo zablokować wypłatę alimentów, twierdząc że toczą się inne sprawy w sądzie i nie wykona wypłaty do momentu uprawomocnienia innych wyroków sądowych, pomimo tego że owe wpłynęły do niego na konto a powinien je przekazywać do 10 każdego miesiąca.

Dlaczego uważasz, że powinien przekazać do 10 tego każdego miesiąca ?

Ponieważ jest to ustalone sądownie.

Jest ustalone sądownie, że komornik jest zobowiązany przekazać pieniądze do 10 tego każdego miesiąca ... nie żartuj ze mnie, z siebie ani z komornika.
Wyrok obliguje dłużnika. Nie komornika.
Polecam czytać ze zrozumieniem dokumenty jakie składasz do komornika.

Czyli z tego co napisałeś wynika, że komornik może zrobić z pobranymi alimentami co chce i wysłać kiedy chce? To chyba nie jest poważne. Też ich jakieś terminy zobowiązują. Tym bardziej gdy je otrzymuje na konto powiedzmy około 03. tak jak w tym miesiącu.

Nie, nic takiego nie wynika. To co piszę, jest bardzo poważne.
Komornik od chwili kiedy znajdą się na jago rachunku ma 4 dni na zaksięgowanie, potem zwraca odsetki.
Nie znam sprawy, nie wiem czy to zaległe czy bieżące, powodu wstrzymania, powodu wątpliwości itd - jeśli ma ku temu uzasadnione podstawy a najwyraźniej ma - i na pewno nie ma ich co miesiąc.

Nadal się upierasz, że komornika zobowiązuje termin wynikający z tytułu wykonawczego ?

Ostatnia edycja:
nie, masz racje. alimenty były ściągane na bieżąco, w tym miesiącu pojawił się problem. Twierdzi że w tej chwili toczą się inne sprawy w sądzie bo dłużnik ma więcej zaległości i nie zrobi wypłaty do momentu aż wierzyciele się nie dogadają między sobą.

Może chodzi o coś takiego jak zbieg egzekucji i teraz się trzeba dzielić tą uzyskaną kwotą z egzekucji?

Napewno, ponieważ jest wiecej zobowiązań ale czy alimenty nie powinny być spłacane w pierwszej kolejności? Alimenty są w wysokości 600 zł a komornik pobiera około 900 zł.

art 1025 kpc

Dowiedz się dokładnie z jakiego powodu wstrzymano przekazanie środków

ok. dziekuję za dotychczasowe odpowiedzi.

Powrót