blokada alkoholowa

• Autor wątku Autor wątku MarcinK627
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarcinK627

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam mam pytanie dotyczące blokady alkoholowej, otrzyłałem wyrok 3 lata zakazu, 5 tysięcy grzywny na fundusz i 120 godzin prac społecznych, połowa orzeczonego wyroku kończy mi się 11 czerwca 2024. Moim pytaniem jest kiedy mogę złożyć wniosek o blokadę aby sąd jak najszybciej go rozpatrzył? Co najlepiej napisać/uwzględnić w tym wniosku aby mieć szanse na pozytywny wynik? Warto udać sie od adwokata bądź radcy prawnego?

Przepisy nie określają kiedy trzeba/można złożyć wniosek. Formalnie jest to możliwe zawsze natomiast na dzień rozpatrzenia wniosku musi upłynąć przynajmniej połowa orzeczonego okresu zakazu prowadzenia pojazdów. Może Pan skontaktować się ze swoim kuratorem w celu ustalenia odpowiedniego terminu w danym sądzie. Sąd nie jest związany Pana wnioskiem natomiast powinen on być uargumentowany. Na pewno pozytywną przesłanką jest przestrzeganie porządku prawnego, dodatnio wpłynie zrealizowanie pozostałych kar i środków karnych. Nie bez znaczenia jest sytuacja rodzinna, motywacja do odzyskania prawa jazdy (praca dla utrzymania rodziny wymagająca dojazdów, członek rodziny wymagający pomocy w transporcie do ośrodków zdrowia itp.).
Przepis prawny:
art. 182a Kodeks karny wykonawczy (fragment)
§ 1. Jeżeli zakaz prowadzenia pojazdów był wykonywany przez okres co najmniej połowy orzeczonego wymiaru, a w przypadku zakazu prowadzenia pojazdów orzeczonego na podstawie art. 42 § 3 lub 4 Kodeksu karnego przez okres co najmniej 10 lat, sąd może orzec o dalszym wykonywaniu tego środka karnego w postaci zakazu prowadzenia pojazdów niewyposażonych w blokadę alkoholową, o której mowa w art. 2 pkt 84 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym, jeżeli postawa, właściwości i warunki osobiste sprawcy oraz zachowanie w okresie wykonywania środka karnego uzasadniają przekonanie, że prowadzenie pojazdu przez tę osobę nie zagraża bezpieczeństwu w komunikacji. Przepis art. 182 § 1 stosuje się odpowiednio.
§ 4. Na postanowienie sądu w przedmiocie, o którym mowa w § 1 i 3, przysługuje zażalenie.

Byrhtnoth napisał:
Może Pan skontaktować się ze swoim kuratorem w celu ustalenia odpowiedniego terminu w danym sądzie.

Kuratorzy się tym nie zajmują i nie ma po co się z nimi kontaktować w tej kwestii.

Finister napisał:
Kuratorzy się tym nie zajmują i nie ma po co się z nimi kontaktować w tej kwestii.
To prawda ale kurator może podpowiedzieć autorowi jaka jest praktyka danego sądu tj. przypuszczalny czas od złożenia wniosku do jego rozpatrzenia. Jak rozumiem autorowi chodziło o to by wniosek złożyć jeszcze przed upływem okresu wskazanego w przepisie ale tak by sąd rozstrzygał już po jego upływie.

Dziękuje za poradę z kuratorem ale od czasu uprawomocnienia wyroku nie dostałem żadnego pisma odnośnie kuratora i w podanym wyroku również nie było ze mam dozór więc mozliwe jest ze w ogóle go nie mam? Odnośnie kwesti adwokata/radcy prawnego warto by było skorzystac z tej pomocy w celu napisania wniosku?

MarcinK627 napisał:
Dziękuje za poradę z kuratorem ale od czasu uprawomocnienia wyroku nie dostałem żadnego pisma odnośnie kuratora i w podanym wyroku również nie było ze mam dozór więc mozliwe jest ze w ogóle go nie mam?

Kara ograniczenia wolności polegała na pracach społecznych, czy potrącaniu z wynagrodzenia?

Edit: Teraz zauważyłam, że napisałeś że miałeś prace społeczne. W takim razie skąd wiedziałeś, gdzie masz je wykonywać? To kurator nadzoruje wykonywanie kary ograniczenia wolności, w tym kieruje do odpowiedniego miejsca na prace.

Ostatnia edycja:
MarcinK627 napisał:
Dziękuje za poradę z kuratorem ale od czasu uprawomocnienia wyroku nie dostałem żadnego pisma odnośnie kuratora i w podanym wyroku również nie było ze mam dozór więc mozliwe jest ze w ogóle go nie mam?
To kurator sądowy nadzoruje wykonywanie kary ograniczenia wolności a przede wszystkim wyznacza podmiot, na rzecz którego prace na cele społeczne będą wykonywane. Kurator powinien zwrócić się do Pana w terminie 7 dni od dnia doręczenia opisu wyroku.
Przepis prawny:
art. 57 Kodeks karny wykonawczy
§ 1. Sądowy kurator zawodowy w terminie 7 dni od doręczenia orzeczenia wzywa skazanego oraz poucza go o prawach i obowiązkach oraz konsekwencjach wynikających z uchylania się od odbywania kary, a także określa, po wysłuchaniu skazanego, rodzaj, miejsce i termin rozpoczęcia pracy, o czym niezwłocznie informuje właściwy organ gminy i podmiot, na rzecz którego będzie wykonywana praca.
§ 2. W wypadku gdy skazany nie stawi się na wezwanie lub pouczony o prawach, obowiązkach i konsekwencjach związanych z wykonywaniem nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cele społeczne oświadczy sądowemu kuratorowi zawodowemu, że nie wyraża zgody na podjęcie pracy, kurator kieruje do sądu wniosek o orzeczenie kary zastępczej.
§ 3. Przepis § 2 stosuje się odpowiednio w wypadkach, gdy skazany nie podejmie pracy w wyznaczonym terminie lub w inny sposób uchyla się od odbywania kary ograniczenia wolności lub wykonania ciążących na nim obowiązków.
§ 4. Zmiana rodzaju, miejsca lub terminu rozpoczęcia pracy może nastąpić na podstawie decyzji sądowego kuratora zawodowego w szczególnie uzasadnionych wypadkach; przepis § 1 stosuje się odpowiednio.
§ 5.(uchylony)

Kara ograniczenia polegała na pracach społecznych a odnosnie ich wykonywania jeszcze nikt się do mnie nie odezwał poniewaz wyrok zapadł dopiero 21 marca

Więc najlepiej poczekać na pismo od kuratora, i wtedy zapytac o to kiedy najlepiej złożyc wniosek?

MarcinK627 napisał:
Więc najlepiej poczekać na pismo od kuratora, i wtedy zapytac o to kiedy najlepiej złożyc wniosek?
Przepisy wymagają od kuratora by skontaktował się z Panem ale sam również Pan może to zrobić i przy okazji zaproponować miejsce wykonywania prac na cele społeczne - kurator może uwzględnić propozycję co do tego. Rozpoczęcie i prawidłowe wykonywanie prac na cele społeczne może być dodatkowym argumentem za uwzględnieniem pana wniosku o umożliwienie korzystania z pojazdu wyposażonego w blokadę.

Zostałem zatrzymany 11 grudnia 2022, sąd uwzględnił czas od 11 do sprawy, wczoraj minął teoretycznie 1.5 roku więc połowa kary, więc mogę złożyć wniosek czy lepiej policzyć dokładnie dni?

Witam wszystkich dostałem odpowiedź z prokuratury że mam zgodę na blokadę alkoholową, co muszę zrobić dalej? Czekać na skierowanie na badania czy sam muszę się zapisać?

Powrót