Blokada dostępu do oprogramowania

• Autor wątku Autor wątku Sławek78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sławek78

Użytkownik
Odpowiedzi
98
Witam
Wykonywałem na zlecenie klienta oprogramowanie sklepu internetowego. Wykonałem modyfikacje dodatkowe oraz grafikę. Klientka odmówiła zapłaty za wykonaną grafikę (nawet potwierdziła wykonanie) i domaga się dodatkowych rzeczy które jak wykonam to dopiero dostanę pieniądze za grafikę. Odmówiłem. W odwecie zablokowała mi dostęp do oprogramowania którego jestem autorem. Posiada aktywną licencję. Wezwania do przesłania danych do FTP nie przynoszą skutku, przy próbie kontaktu emailem - cisza. Przy wysłaniu SMS zwrotka że jeszcze jeden SMS a zgłoszą mnie na policję za nękanie.
Pytanie : Czy mam prawo do wymówienia umowy licencyjnej z powodu zablokowania mi dostępu do oprogramowania będącego moją własnością?

Dziękuję za odpowiedzi.

Sławek78 napisał:
... Czy mam prawo do wymówienia umowy licencyjnej z powodu zablokowania mi dostępu do oprogramowania będącego moją własnością?...
To powinno wynikać z udzielonej licencji, co do zasady brak dostępu do licencjonowanego programu nie narusza Twoich praw chyba, że w umowie określiłeś to inaczej.

Witaj
Tak naprawdę to cały pic polega na tym, że licencjobiorca podpisał się pod całym oprogramowaniem notką Copyright że to niby on jest właścicielem praw autorskich. Wystąpiłem z pismem aby skorygowali stopkę i że jako twórca żądam udostępnienia danych FTP aby się podpisać pod dziełem - na to nie reagują w żaden sposób. Nie mam możliwości podpisania się pod swoim dziełem.

Sławek78 napisał:
... Tak naprawdę to cały pic polega na tym, że licencjobiorca podpisał się pod całym oprogramowaniem notką Copyright że to niby on jest właścicielem praw autorskich. ...
Naruszył Twoje prawa autorskie osobiste i zarazem popełnił przestępstwo z Art. 115. UoPAiPP.
O postępowaniu w takich sytuacjach pisaliśmy wielokrotnie, poszukaj, poczytaj.

Powrót