blokada konta a alimenty i zasiłek rodzinny

• Autor wątku Autor wątku jasmina83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jasmina83

Użytkownik
Odpowiedzi
180
prosze o porade mam dwa konta w tym samym banku, jedno z nich nazywa sie rachunek oszczednosciowy na ktorym stan jest zerowy na drugi rachunek wplywaja alimenty i zasilek rodzinny prosze o pomoc obecnie mam blokade na tym rachunku zerowym czy automatycznie blokada obejme i rowniez tamten dugi rachunek? co z alimentami i zasilkiem ban bez zgosy komornia ich nie wyplaci nawet nie wiem jaki komornik i co prowadzi qiem ze mam zadluzenie na 1300zł....prosze mi napisac czy automatycznie jest zablokowane i drugie konto? tam mam minus 1złi brak blokady pisze gdy sie logowalam a na tym drugim rachunku jest minus 1200zł i pisze ze zajecie komornicze .....

Komornik wysyła do baku pismo z informacją, że należy dokonać blokady rachunku bankowego Pana/Pani X dlatego tez obydwa konta będą zajęte jednakże zgodnie z prawem bankowym kwotą wolną od potrąceń jest kwota 3 krotnego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za pracę. Alimenty i świadczenia soc są wolne od potrąceń, jednak komornik nie ma wglądu na Pani konto nie wie, co na nie wpływa dlatego też proponuję kontakt z komornikiem celem poinformowania go o charakterze wpływających na dany rachunek bankowy środków.

extraordinary napisał:
dlatego też proponuję kontakt z komornikiem celem poinformowania go o charakterze wpływających na dany rachunek bankowy środków.
I komornik nadal nie będzie miał obowiązku a nawet prawa zwolnić tych środków.
Może to zrobić jedynie na wniosek wierzyciela.

Bylam dzis w bAnku by dowiedziec sie jaki komorik prowadzi moja sprawe bo po dzis dzien nic nie dostalam.... Dowiedzialam sie ze komornik jest z łodzi ja mieszkam w gdyni... znalalzlam adres i tel komornika w necie dzwonilam caly dzien nikt nie odebral str interntowa tej osoby pusta zadnych konkretnych danych. w banku nawet nie wiem czego dokladnie dotyczy egzekucja.... mam zajety tylko jeden rachunek z dwoch ktore mam.

W kierowanym do banku zawiadomieniu o zajęciu komornik zwykle podaje z jakiego tytułu jest zajęcie - wskazuje wierzyciela, na rzecz którego prowadzi egzekucję, więc ten bank chyba nie powiedział wszystkiego co wie.

pytalam w banku ze maja mi powiedziec wszystko babka powiedziala imie i naziwsko komornika i z jakim sade wspolpracuje on i nic wiecej bo twerdzila ze wiecej juz tam nic nie napisane....

Witam ponownie co oznqcza sytuacja 26.01 mialam zalozona blokade na koncie.... logujac sie dzis patrze date blokady 02.02 czemu zmienila sie data? jeszcze wczoraj byla data 26.01 a dzis jest juz inna data prosze o odp moze ktos z was wie...

Komornik działa na rzecz Wierzyciela to on ma szczegółową wiedzę z jakiego tyt.jest dług. Komornik ma tytuł wykonawczy i na jego podstawie działa .. robiąc zajęcie w banku podaje info czy to są należności alimentacyjne czy nie wysokość zobowiązania i tyle. Czy to jest niezapłacony rach telefoniczny, niespłacony kredyt w banku czy coś innego mało go to interesuje.

Powrót