B
bogulek38
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam wszystkich forumowiczów!Jakieś 3 lata temu założyłem konto w brytyjskiej instytucji finansowej ***,która po czasie przekształcona została w bank i uzyskała na Litwie licencje na działalność bankowa na terenie UE.Wszystko było bez zarzutów darmowe prowadzenie konta,przelewy,przewalutowania itd.Przez ten czas saldo konta nie przekraczało kilku ty.zł.Byłem tak zadowolony z tego konta,że postanowiłem trzymać tam więcej gotówki tj.ponad 200tys.zł oczywiście nie od razu,ale w ciągu pół roku tyle się tam znalazło.Wtedy pojawił się problem.Dostałem na telefon komórkowy w postaci czatu,że prosza mnie o przekazanie informacji o udokumentowanie żródła pochodzenia zgromadzonych srodków, screenów kart kredytowych,debetowych za pomocą których były wpłacane pieniądze na konto,o uzasadnienie przelewów od osób trzecich i co najsmieszniejsze o powód otwarcia u nich konta.Oczywiście zignorowałem to,a wtedy po kilku dniach dostep do konta został mi całkowicie zablokowany.Kontaktowałem się z nimi na czacie,bo tylko taka jest możliwość(nie maja w Polsce placówki fizycznej ani infolinii chociaż pracownicy czatu mają siedzibę w Polsce)ale napisali mi,że bardzo im przykro ale bez podania tych informacji nie mogą odblokować mi konta.Nie przemawiało do nich nawet to,że do takiej weryfikacji moim zdaniem uprawnione są instytucje państwowe takie jak sad,prokuratura czy US.Chcę zaznaczyć,ze blokada trwa już jakies pół roku i nic się nie zmienia w tej sprawie.Moje pytanie brzmi,czy bank ma prawo w ten sposób weryfikować klienta,bo w żadnym polskim banku się z czymś takim nie spotkałem i jak uzyskac dostęp do moich środków bez tej weryfikacji?Czy mogę wystapic na droge sądowa a jeżali tak to czy w Polsce czy UK(bo tam mają siedzibę) i jakie byłyby to koszta?Chcę zaznaczyć,że środki które u nich się znajduja nie pochodzą z szarej strefy i gdybym chciał to mógłbym je udokumentować ale nie będzie mnie żaden anglosaski bank prześwietlał,bo w imie czego?
moderacja
moderacja
Ostatnią edycję dokonał moderator: