Blokada konta przez komornika i inne

• Autor wątku Autor wątku Since 1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Since 1983

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zapoznałem się z całością materiałów jakie są na tym podforum w temacie blokady konta bankowego, ale nijak nie mają się one do problemu.

Sprawa zaczęła się parę dni temu, gdy na prośbę jednej z moich pracownic wysłałem jej wcześniej o tych parę dni pensję na konto - pracowała u mnie w wigilię, pracowała zaraz po świętach... Więc stwierdziłem, że będę człowiekiem. Przelew na konto - i z głowy.
Do dziś nie otrzymała ona pieniędzy - w co mi się wierzyć nie chciało bowiem zwrotki przelewu nie dostałem, nawet nie dostałem informacji o zwrotnym przelewie.
Pojechałem razem z nią do banku [Eurobank], mieszczącego się w jednym z hipermarketów. Okazało się, że dziewczyna ma blokadę konta założoną przez komornika.
Przyznam się szczerze, że mnie zatkało - co miesiąc odprowadzam część jej dochodów na rzecz komornika - regularnie, wraz z pensją - w grudniu też to zrobiłem. Na konto wpływają tylko środki będące wynagrodzeniem za jej pracę - moja firma jest jedynym adresatem przelewów na to konto. Tak więc - ma ona tam środki na życie, które pozostają po odtrąceniach komorniczych.

Co ona może teraz zrobić - przecież to kradzież w biały dzień tak naprawdę! Rozumiem zajęcie komornicze, ale powiem szczerze, że dla mnie to jest podstawa dla złożenia zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa przez komornika - bowiem powiedziane jest dokładnie ile można jej zabrać - a dziewczyna nie może pracować za darmo - na komornicze brewerie jedynie.
Dodam, że nie ma możliwości wypłaty pieniędzy do ręki - używam uproszczonej i zunifikowanej księgowości elektronicznej i nie bardzo widzę szansę na to by to obchodzić.

Poza tym w banku odmówiono jej udzielenia pełnych informacji na temat blokady - bowiem była 16:02, a wrocławski oddział zajmujący się blokadami pracuje do 16:00 - między Bogiem, a prawdą... skoro oddziały otwarte są dłużej - to mam chyba prawo znać informacje na temat konta dopóki oddziały są otwarte.

Co mamy teraz zrobić - chcę jej pomóc i to doraźnie, bo wiem że gdyby nie pożyczone jej przeze mnie 200 zł to by jadła kit z okien zabielony tynkiem ze ściany. Z racji tego sytuacja jest pilna i proszę o rzeczowe odpowiedzi w trybie ASAP

W zawiadomieniu o zajęciu rachunku bankowego komornik wskazał jakie świadczenia i jakie kwoty wolne są od zakazu wypłat z zajętego rachunku. Z pewnością, świadczenia, które wcześniej podległy egzekucji, a które w pomniejszeniu wpłynęły na zajęte konto można będzie wypłacić, fizycznie w kasie banku (najpewniej). Niech pracownica dokładnie przeczyta pouczenia w otrzymanym postanowieniu o zajęciu rachunku bankowego, bądź też niech zapyta u komornika. Proszę pamiętać, komornik nie jest stroną w sprawie, przy czym przestrzega przepisów i z pewnością nie dojdzie do sytuacji w której zajmie on także kwoty które są wolne od zajęcia ( w tym przypadku już po zajęciu).

Since 1983 napisał:
Zapoznałem się z całością materiałów jakie są na tym podforum w temacie blokady konta bankowego, ale nijak nie mają się one do problemu.

...- przecież to kradzież w biały dzień tak naprawdę! Rozumiem zajęcie komornicze, ale powiem szczerze, że dla mnie to jest podstawa dla złożenia zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa przez komornika -
1. Takich tematów były dziesiątki - to na temat szukania na forum. Polecam zapoznać się z przyklejonym tematem : Pytania do komornika.
2. Radzę ochłonąć.

Since 1983 napisał:
Co mamy teraz zrobić - chcę jej pomóc i to doraźnie, bo wiem że gdyby nie pożyczone jej przeze mnie 200 zł to by jadła kit z okien zabielony tynkiem ze ściany. Z racji tego sytuacja jest pilna i proszę o rzeczowe odpowiedzi w trybie ASAP

Wypłać jej pensję (lub zaliczkę) gotówką do ręki.

Powrót