blokada konta z alimentami , brak odzewu od komornika

• Autor wątku Autor wątku Maurinka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maurinka

Użytkownik
Odpowiedzi
61
witam. ponawiam temat gdyz nie uzyskalam informacji

co mam zrobić gdy komornik zablokował mi konto na które wpływają alimenty i świadczenia rodzinne)(jest to konto tylko do tego celu), równoznaczne jest to z tym iż nie mogę ich podjąć i nie mam z czego żyć. PO kontakcie z komornikiem komornik stweirdzil ze jest za duza kwota dlugu i moze zdjac blokade jesli wiezycielk na to wyrazi zgode. Napisalam do wiezyciela ( banku) a ten do dnia dzisiejszego nie dal mi odpowiedzi. Tak wiec komornik 3 miesiac odbija pileczke a ja nie mam nadal odblokowanego konta. Mam rowniez na dnicah podjac prace na pol etatu. Co w takiej sytuacji, komornik moze mi zając kwotę wypłaty jeśli stanowi ona połowe najniższego wynagrodzenia ?

Komornik postępuje zgodnie z prawem. Sam nie może zwolnić zajęcia rachunku bankowego. Środki wpływające na rachunek bankowy odłączają się od swego źródła i nie stosuje się tu przepisów o ograniczeniach egzekucji.

Witam. Jak ja pracowałem na poł etatu i nie zarabiałem więcej niż 568 zł (oficjalnie było więcej ale do wiadomości komornika tylko tyle było podawane) z groszami to nie mógł mi nic zabrac. A też mam komornika, jest to jakoś prawem określone od jakiej kwoty komornik może zajmować wynagrodzenia

Minimalne wynagrodzenie za pracę jest wolne od zajęcia. W przypadku zatrudnienia w niepełnym wymiarze czasu pracy, kwota ta ulega stosunkowemu pomniejszeniu.

a co z alimentami ktore na to konto wplywaja? nie moge ich odblokowac.a sa wolne od zajecia. komornik odbija pileczke odwolujac sie do tego ze to wierzyciel musi mi zwolnic z nich blokade. a wierzyciel nie kwapi sie na odpowiedz na lis polecony.jak to rozwiazac

Komornik nie może sam zwolnić zajęcia bo naraża się na odpowiedzialność względem wierzyciela.

Może Pani złożyć skargę na czynność komornika.

Powrót