Blokada środków na koncie!

• Autor wątku Autor wątku RADEK1987V
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RADEK1987V

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry!

W 05.2012 roku zerwałem umowę z Orange było to ok 3 msc przed końcem umowy.Pracownik w/w firmy poinformował mnie o tym że za zerwanie umowy jest kara,ale nie wie w jakiej kwocie gdyż centrala musi to przeliczyć.Wiadome jest to że im bliżej do końca trwania umowy tym kara za jej zerwanie jest mniejsza.O wysokości kary miałem dowiedzieć się listownie w formie faktury.Jednak takiej faktury nie otrzymałem do dnia dzisiejszego!Po jakimś czasie poszedłem do salonu orange i zapytałem czy wobec waszej firmy jestem coś dłużny!Po podaniu nr pesel powiedziano mi że absolutnie nie jestem nic winien a umowa jest zerwana!Więc ok.Do dnia dzisiejszego!komornik zablokował mi srodki na koncie bez żadnej informacji.Dodam jeszcze że w czasie trwania umowy z operatorem zmieniłem adres zamieszkania..Zadzwoniłem do komornika który poinformował mnie że pierwotnym wieżycielem długu była firma orange która srzedała dług kancelarii komorniczej.Jak sie puźniej okazało pierwotny dług za zerwanie umowy to 377zl a reszta to odsetki i koszta komornicze.
Na konto komornika wpłaciłem żądaną kwote gdyż na zablokowanym koncie miałem środki finansowe niezbęde do życia.Tylko taka metoda była możliwa żeby odblokowali mi konto.Napisałem również skarge do orange i poprosiłem o przesłanie potwierdzenia przesłania do mnie informacji o zadłużeniu lub faktury za zerwanie umowy oraz kopii dokumentu.Obecnie czekam na odp z orange oraz na odblokowanie konta.
Co powinienem zrobić w takiej sytuacji?
czy jest szansa na odzyskanie chociaż część pieniędzy?
Proszę o rady i pomoc!z góry dziękuje

De facto - nie można nic zrobić :)
w umowie masz wyraźnie napisane, że za zerwanie umowy jest kara proporcjonalna do czasu. Należało samemu sprawdzić na stronie ile jesteś winien i zapłacić. Tłumaczenie zmianą adresu i brakiem wezwań nic nie wskórasz. Przedawnienia nie ma.

Ewentualnie możesz kwestionować wysokość kary. Ale najpierw musisz mieć podstawę i dokładne wyliczenie. A następnie napisać wniosek o przywrócenie terminów i tu może być kolejny problem bo na to jest 7 dni od momentu w którym dowiedziałeś sę o nakazie /a dowiedziałeś się w momencie zajęcia od komornika/

Ostatnia edycja:
Powrót