Blokada z tytułu zajęcia Kms

• Autor wątku Autor wątku crocodil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

crocodil

Użytkownik
Odpowiedzi
254
Witam, dziś wchodzę na rachunek bankowy i doznałem szoku..

Blokada z tytułu zajęcia Kms
-4 263,99 PLN

nigdy nie było prowadzone wobec mnie żadne postępowanie egzekucyjne, adres od 10lat ten sam bez zmian, żadne pismo/informacja czy cokolwiek innego nie została wysłana.. Co to za żarty się dzieją?
Jak mogę się dowiedzieć o co tutaj chodzi i jak starać się o zwrot tej kwoty?

Tak ale te kary zamieniali na areszt i byłem w sądzie wszystkie mam spłacone. Tu chodzi o egzekucję komorniczą a jak dobrze wiem "Komornik może prowadzić egzekucję długów tylko na podstawie wyroku sądowego. "

Najwyraźniej nie wszystko.
Sygnatura KMS jest tego dowodem.
I źle wiesz, sprawdź sobie co może być tytułem egzekucyjnym i na jakiej podstawie komornik prowadzi postępowanie.

Ostatnia edycja:
Wyraźnie napisałem, że byłem w sądzie zapisali mi wszystkie grzywny, mandaty i kary od 2016 roku do obecnego mam już spłacone. Chyba by mnie nie oszukiwali a od 2 miesięcy nic do mnie nie przyszło.. Czy to z sądu czy od komornika.

Dobrze, żeby nie zaśmiecać proszę mi powiedzieć co w takiej sytuacji robić? Jak się dowiedzieć skąd wynika te zadłużenie? A jeżeli jest nieprawidłowe to jakie kroki poczynić żeby odzyskać te pieniądze?

Wizyta w banku w celu uzyskania informacji jaki komornik dokonał zajęcia rachunku bankowego.
Kolejno telefon lub wizyta w kancelarii komorniczej w celu zobaczenia tytułu wykonawczego.

Ok, dziekuje Ihiering!
A teraz pytanie gdyby ten tytuł wykonawczy był.. Dlaczego ja nie dostałem żadnej informacji od komornika czy sądu?
Pozdrawiam!

Od komornika zawiadomienie o wszczęciu egzekucji idzie pocztą, tylko nie wiesz na jaki adres idzie, najprawdopodobniej na adres wskazany przez Sąd.
Wyobraź sobie, że komornik informuje Ciebie o wszczęciu egzekucji a później dokonuje zajęcia rachunku bankowego, co oczywiście mija się z celem postępowania egzekucyjnego.

No dobrze ale chyba powinienem zostać powiadomiony o jakimkolwiek zadłużeniu albo rozprawie gdzie mam prawo do obrony. Tak sobie teraz przypominam, że może to chodzi o ubezpieczenie za pojazd który sprzedałem i kilkukrotnie wysyłałem im skan umowy więc jak miałem udowodnić przed sądem, że pojazd jest dawno sprzedany umowa dostarczona prawidłowo za potwierdzeniem odbioru a mimo to ubezpieczenie naliczane bezpodstawnie?

Patrząc po sygnaturze raczej nie jest to dług z tytułu umowy ubezpieczenia.

Okej rozumiem, dziękuje.
A czy Blokada z tytułu zajęcia Kms 85/18 może to być sprawa z tego roku (czyli łamane na 18 tj. 2018 rok?)

To znaczy tyle tylko, że postępowanie egzekucyjne zostało wszczęte w tym roku.
Tytuł wykonawczy na pewno został wydany wcześniej.

Powrót