Blokowanie dywidendy

• Autor wątku Autor wątku cornholio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cornholio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

mam udziały w spółce z o.o. (6%). Jaka jest możliwość blokowania dywidendy przez innych udziałowców? Jeżeli zdecydowali by się ją blokować co mogę zrobić ? czy pozostaje mi tylko bycie wspólnikiem i nie mieć z tego ani grosza ?

Pozdrawiam

Tak. Może Pan liczyć na to, że wartość udziałów wzrasta i będzie Pan mógł je kiedyś korzystniej sprzedać.

A mnie się wydaje, że można zaskarżyć uchwalę nie przyznającą dywidendy i są bardzo duże szanse na jej uchylenie przez sąd. Jedyny mankament - wysokie koszty zaskarżenia.

[cytat="brax":2gwwmvhz]A mnie się wydaje, że można zaskarżyć uchwalę nie przyznającą dywidendy i są bardzo duże szanse na jej uchylenie przez sąd. Jedyny mankament - wysokie koszty zaskarżenia.[/cytat:2gwwmvhz]

ciekaw jestem skąd pomysł, że są duże szanse uchylenia uchwały dotyczącej dywidendy. Teoretycznie jest to możliwe, w praktyce polskie sądy zazwyczaj stoją po stronie spółki a nie wspólnika.

Skąd pomysł? A stąd:
Wyrok Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 16 kwietnia 2004 r. I CK 537/2003 (clou nie w sentencji tylko w uzasadnieniu).

wszytko pięknie, tylko zwróć uwagę na to, że SN w istocie wskazał, że istniały błędy w postępowaniu dowodowym przed SA, to po pierwsze, po drugie w praktyce sądy w Polsce zazwyczaj stają po stronie spółki a nie wspólników mniejszościwoych (zwłaszcza posiadających 6% głosów na WZW). Niestety takie są realia.

No to sprowadziłeś mnie do parteru. Dywidenda - nie, umorzenie - nie, czyli mniejszościowy wspólnik nie ma żadnych praw i nie może wycofać się ze spółki nie tracąc własnych pieniędzy?

Witam,

odświeżam stary temat : Jakie prawa ma dwóch udziałowców mających w sumie 20% głosów na WZW, oraz czy ich prawa są w jakiś sposób pomniejszone jeżeli włożyli oni do spółki aportem serwis www, a nie kapitał ?

Pozdrawiam.

Obaj udziałowcy maja takie praw jakie przewiduje umowa spółki i ksh, problem może pojawić się w sytuacji kiedy występuje uprzywilejowanie. Siłę 20 % głosów na zgromadzeniu wspólników można ocenić jeżeli widmo jakie jest "rozwodnienie" pozostałych udziałów.

Charakter wkładu nie ma znaczenia , jeżeli wspólnicy objęli udziały i w spółce nie występuje uprzywilejowanie pozostałych udziałów.

Powrót