Bon na zasiedlenie a dotacja na założenie JDG

• Autor wątku Autor wątku kacperw.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kacperw.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Cześć,

mam pytanie czy jeżeli startuję obecnie w programie na założenie działalności gospodarczej dla osób poniżej 30 roku życia i wydaje mi się, że otrzymam środki na podjęcie działalności gospodarczej to czy mogę jednocześnie starać się o bon zasiedleniowy? (Spełniam wszystkie wymagania odnośnie bonu zasiedleniowego) - pytanie tylko czy wtedy siedzibę firmy muszę mieć 80km od miejsca zamieszkania? (miejsce zamieszkania gm. Łubniany, miejsce docelowe Gliwice) W ogóle czy jest taka możliwość, jeżeli gm. Łubniany jest w woj. opolskim natomiast Gliwice znajdują się w woj. śląskim - czy nie muszę mieć siedziby na terenie tego samego województwa ze względu na dotację z PUP?

kacperw. napisał:
jeżeli startuję obecnie w programie na założenie działalności gospodarczej dla osób poniżej 30 roku życia i wydaje mi się, że otrzymam środki na podjęcie działalności gospodarczej to czy mogę jednocześnie starać się o bon zasiedleniowy? (Spełniam wszystkie wymagania odnośnie bonu zasiedleniowego)
Starać się można, otrzymać bardzo wątpliwe. W mojej ocenie praktycznie niemożliwe.

PUP z uwagi na racjonalność wydatkowania środków publicznych nie przyznaje dwóch dofinansowań na raz. Żaden przepis prawa nie obliguje do finansowania wszystkich fakultatywnych świadczeń (w tym konkretnym przypadku programów aktywizacji) przewidzianych ustawą o promocji zatrudnienia i instytucji rynku pracy.

Ostatnia edycja:
Ok czyli spróbować mogę - nie zaszkodzi, może się uda:). Jeszcze mam pytanie czy siedzibę firmy muszę mieć w gliwicach czy może mogę mieć w rodzimym mieście?
W takim razie na pewno spróbuję i dam znać pózniej czy się udało.

kacperw. napisał:
czyli spróbować mogę - nie zaszkodzi, może się uda.(...)spróbuję i dam znać pózniej czy się udało.
Koniecznie.

kacperw. napisał:
czy siedzibę firmy muszę mieć w gliwicach czy może mogę mieć w rodzimym mieście?
Zasadą podstawową bonu na zasiedlenie jest to, aby prowadzić działalność w nowej miejscowości. Także na zwykłą logikę..... główna siedziba firmy nie może być w miejscu zamieszkania przed bonem.

Ostatnia edycja:
Powrót