Bon na zasiedlenie a umowa o pracę a działalność gospodarcza a spółka z o. o.

• Autor wątku Autor wątku quba101
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

quba101

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam. Obecnie pracuję we Wrocławiu, ale mieszkam (jestem meldowany i taki sam mam adres zamieszkania) w innym mieście (oddalonym od Wrocławia ponad 200 km). Dowiedziałem się, że mogę wystąpić do mojego PUPu (tego z miejsca zamieszkania) o bon na zasiedlenie. Moja obecna umowa o pracę zakończy się z dniem 31.12.2017r. Od nowego roku będę zakładał jednoosobową działalność gospodarczą, która będzie zarejestrowana we Wrocławiu i wykonywała usługi na terenie Wrocławia. De facto od 01.01.2018r. będę bezrobotnym, dopóki nie założę działalności gospodarczej. Czy mogę w takim razie (pozostając dosłownie dzień, czy te kilka dni jako bezrobotny) wystąpić do mojego PUPu o bon na zasiedlenie? Chciałbym tylko dodać jeszcze, że wczoraj zostałem również wspólnikiem w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością (obecnie żadnych przychodów z tego tytułu nie mam i nie będę miał, dopiero po nowym roku będą mi wpływać świadczenia niepieniężne, które i tak dopiero wykaże i odprowadzę od nich podatek w kolejnym roku składając zeznanie podatkowe PIT).

A przeprowadzi się Pan po ustaniu zatrudnienia (31.12.2017 r.) z powrotem do miejsca zameldowania? Bo bon na zasiedlenie nie przysługuje osobom, które na moment ubiegania się o bon już zamieszkują (i nie chodzi o miejsce zameldowania tylko o faktyczne miejsce zamieszkiwania) w tej miejscowości, do której powinni się przeprowadzić dopiero po otrzymaniu bonu. Sprawa ogólnie naciągana i śliska... Obawiam się, że PUP na to nie pójdzie.
Ponad to wątpię, aby przez 1 dzień czy kilka dni przeszedł Pan wszystkie procedury w PUP, aby móc otrzymać bon tzn. rejestracja jako osoba bezrobotna, ustalenie profilu pomocy, złożenie wniosku o bon, otrzymanie decyzji w tej sprawie i zawarcie umowy z PUP. Przez cały ten czas trzeba zachować status osoby bezrobotnej aż do dnia podpisania umowy ws. bonu na zasiedlenie czyli jakieś 1-1,5 miesiąca.

Ostatnia edycja:
Miejsce zamieszkanie faktycznie jest Wrocław, ale rozliczany do US jestem do miejsca meldowania i tam też rozliczam PITy (czyli pracuję tak naprawdę poza miejscem zamieszkania, według papierów). Jednakże zraził mnie Pan tą procedurą trwania aż 1-1,5 miesiąca. Tydzień czy dwa tygodnie mógłbym pozostać bezrobotnym, ale dłużej nie wchodzi w grę. Pisał Pan "aż do dnia podpisania umowy", to samo tyczy się założenia działalności gospodarczej? Może przy działalności wystarczy złożenie wniosku i już można otwierać działalność czy też trzeba czekać do otrzymania decyzji i zawarcia umowy z PUP?

To samo tyczy się działalności gospodarczej. Do dnia zawarcia umowy z PUP ws. bonu na zasiedlenie trzeba posiadać status bezrobotnego, co oznacza, że nie można rozpocząć pracy czy też działalności.
Wniosek to tylko wniosek - o niczym nie przesądza, nie musi przecież zostać rozpatrzony pozytywnie. Kluczowa jest tutaj data powstania stosunku cywilno-prawnego czyli podpisanie umowy.

Ostatnia edycja:
Powrót