Bon na zasiedlenie a umowa o pracę i zlecenie

• Autor wątku Autor wątku luk425
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luk425

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Będę podpisywał umowę z pracodawcą po przesiedleniu. Okazało się, że oprócz umowy o pracę z jednym pracodawcą będę miał także jednocześnie umowę zlecenie z innym pracodawcą (spółki są chyba jakoś połączone). Stąd pytanie:

1. Czy nie koliduje to jakoś z regulaminem bonu na zasiedlenie?
2. Czy ta umowa zlecenie będzie miała jakikolwiek wpływ na dokument rozliczenia bonu na zasiedlenie (zaświadczenie o zatrudnieniu i zarobkach, które wypełnia pracodawca do 8 miesięcy i które składa się do urzędu)?
3. Do urzędu wystarczy, że wyślę ksero głównej umowy (umowy o pracę)? To od tego pracodawcy miałem oświadczenie.
4. Zarówno umowa o pracę, jak i zlecenie mogą być podpisane z datą z tego samego dnia?
5. Z umów powinienem rozliczać się w mieście, do którego się przesiedliłem czy w mieście, w którym składałem wniosek o bon?

Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc.

Możesz wykonywać kilka różnych umów. Ważne jest przy tym, żeby przynajmniej z jednej umowy osiągać przynajmniej minimalne wynagrodzenie i podlegać z tego tytułu składkom na ubezpieczenia społeczne. Jeśli będziesz miał umowę o pracę z jednym pracodawcą, to on będzie odprowadzał za Ciebie składki do ZUS, a zleceniodawca już nie, więc do rozliczenia bonu będzie się wliczała właściwe tylko umowa o pracę.
Do rozliczenia bonu wystarczy kopia umowy o pracę. Obie umowy mogą być zawarte tego samego dnia, ale nie wcześniej niż data zawarcia umowy z PUP o przyznanie bonu. Rozliczasz się zawsze w urzędzie, który przyznał bon.

@gośćforum123 Dziękuję za odpowiedź.

Umowa o pracę na pewno będzie co najmniej z minimalnym wynagrodzeniem i jak to umowa o pracę będzie podlegać ubezpieczeniom społecznym (inaczej się chyba nie da?)

Nie wiem jednak jak z tą drugą umową zlecenie.. Jak to w tej chwili wygląda i jaki to ma wpływ na bon? Czytałem, że umowy zlecenie są teraz jakoś inaczej składkowane i może dojść do tzw. zbiegu tytułów ubezpieczeń.

Tak czy siak wypada do urzędu chyba wysłać i jedną i drugą umowę, aby wiedzieli o wszystkim?

Co do rozliczenia to chodziło mi o zwykłe rozliczenie pitu, ale to w kontekście bonu raczej nie ma znaczenia, w którym mieście będę chciał się rozliczać?

Jeśli będziesz zatrudniony na umowę o pracę, to wiadomo, że z tego tytułu podlegasz ubezpieczeniom społecznym. Jeśli dodatkowo wykonujesz zlecenie, to zleceniodawca odprowadza za Ciebie wyłącznie składkę zdrowotną, dlatego umowa zlecenia nie będzie się wliczała do rozliczenia bonu, ale warto również ją okazać w PUP.
Jeśli chodzi o rozliczenie PIT, to nie pomogę :)

Powrót