Bon na zasiedlenie, a urlop bezpłatny

• Autor wątku Autor wątku Megadriano
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Megadriano

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Pracę rozpocząłem 15.02.18 r. Przy rozpoczęciu pracy skorzystałem z pomocy PUP w postaci bonu zasiedleniowego.
W związku ze złym stanem zdrowia żony w ciąży musiałem wziąć w pracy urlop bezpłatny za okres od 09.07.18 do 24.08.18. Zgodnie z umową muszę pozostać w zatrudnieniu 6 miesięcy w trakcie 8 miesięcy, ale... czy to muszą być to pełne miesiące kalendarzowe czy jest to liczone proporcjonalnie? Czy może zależy to od podejścia PUP? Jak są liczone miesiące jeśli pracę rozpocząłem w środku miesiąca?
Odliczając czas trwania urlopu bezpłatnego wychodzi mi ponad pół roku pracy, po rozbiciu na miesiące jest to 5 miesięcy i 4 w "częściach" czyli luty, lipiec, sierpień, październik (bo do 12.10.18 muszę się rozliczyć). Wyciągając średnią pensję za ten okres też wyjdzie ona grubo ponad wynagrodzenie minimalne. Rozbijając na miesiące już nie. Proszę o pomoc.

Ostatnia edycja:
1. Kiedy dokładnie otrzymał Pan bon na zasiedlenie?
2. Wynagrodzenie płacone jest za okresy miesięczne (miesiąc kalendarzowy). Nic się tutaj nie uśrednia, tylko badane jest czy wynagrodzenia w skali miesiąca były na odpowiednim poziomie.
Jakie zatem wynagrodzenia brutto osiągnął Pan w poszczególnych miesiącach tj. luty, marzec itd.?

Bon otrzymałem 12.02.18 - wynagrodzenie 3100 brutto - w lutym wynagrodzenie było liczone proporcjonalnie do przepracowanych dni czyli 14/28

Ostatnia edycja:
To idąc tym tokiem rozumowania, nie mam 8 miesięcy na przepracowanie 6 miesięcy, tylko w rzeczywistości 7 miesięcy - bo pierwszy nigdy się nie będzie liczył jeśli zacznę pracę w połowie miesiąca lub pod koniec... nigdzie nie jest w umowie zaznaczone, że ma być to 6 "pełnych miesięcy kalendarzowych"

Megadriano
Mezczyzna.gif
najczęściej w przypadku podejmowania pracy w trakcie miesiąca kalendarzowego bądź zmiany pracy także w trakcie miesiąca najczęściej urzędy pracy przeliczają te wymagane 6 miesięcy na dni. Najczęściej przyjmuje się, że miesiąc to 30 dni, zatem 6 miesięcy to 180 dni. Jednakże proszę o konsultacje ze swoim PUP, bo metodologie wyliczania proporcjonalności mogą się od siebie lekko różnić.

Odnosząc się do Pana przypadku w okresie 12.02.2018-11.10.2018 r. musi Pan udokumentować co najmniej 6 miesięcy z wynagrodzeniem na poziomie co najmniej 2.100,00 zł brutto (najniższa krajowa w roku 2018 oraz składkami na ubezpieczenie społeczne. Liczę, że ma Pan świadomość, iż okresu urlopu bezpłatnego nie można zaliczyć do wymaganych 6 miesięcy.
A więc będziemy mieć tutaj (przy założeniu, że do 11.10.2018 r. czyli 8 miesięcy, w których należy się rozliczyć nadal będzie Pan pracował) wypracowane ogółem ponad 180 dni (wg. moich wyliczeń 192 dni). Jednak pytanie czy do 11 października 2018 r. uzyska Pan dokumenty dotyczące wynagrodzenia i składek za wrzesień`2018, które są konieczne do rozliczenia bonu? Bo na pewno nie za te 11 dni października` 2018.

W jakim terminie otrzymuje Pan wynagrodzenie? Do końca miesiąca czy do 10-tego dnia następnego miesiąca? Rozumiem, że pracuje Pan w oparciu o umowę o pracę?
Jakie dokumenty, zgodnie z podpisaną umową z PUP, ma Pan dostarczyć w celu rozliczenia bonu?

Ostatnia edycja:
Powrót