Bon na zasiedlenie a zmiana pracodawcy

• Autor wątku Autor wątku VADE
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

VADE

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Otrzymałem Bon na zasiedlenie, rozpoczynam współpracę z nowym pracodawcą, Ale pracodawce zmienia warunki wcześniej ustalone.
Co w przypadku gdybym chciał zmienić pracę? Dajmy na to ze znajduje pracę na podobnym stanowisku, w tym samym mieście. Czy w takim przypadku muszę zwracać bon?
W regulaminie bonu jest info że po 8 miesiącach mam przedstawić dokumenty że pracowałem przez 6 miesięcy.
Wnioskuje z tego ze nie byłoby problemem ew zmiana pracodawcy?

VADE napisał:
W regulaminie bonu jest info że po 8 miesiącach mam przedstawić dokumenty że pracowałem przez 6 miesięcy. Wnioskuje z tego ze nie byłoby problemem ew zmiana pracodawcy?
A co mówi na ten temat umowa, którą Pan podpisał z PUP?
VADE napisał:
Co w przypadku gdybym chciał zmienić pracę? Dajmy na to ze znajduje pracę na podobnym stanowisku, w tym samym mieście. Czy w takim przypadku muszę zwracać bon?
Przepisy prawa nie zabraniają osobie, która otrzymała bon na zasiedlenie zmienić miejsce pracy... o ile będzie to praca na warunkach wymaganych do rozliczenia bonu.
Jakie są warunki tej nowej pracy? Jaki rodzaj umowy, jaki wymiar etatu, jakie wynagrodzenie? Jak zakończył Pan współpracę z dotychczasowym pracodawcą?

ewentualne rozwiązanie za porozumieniem stron, obecnie umowa na okres próbny, najniższa krajowa, ewentualna zmiana na stanowisko podobne. Z tego co doczytałem w umowie mam do 8 miesiecy przedstawić zaświadczenia żę przepracowałem w tym okresie 6 miesiecy, właśnie nie ma żadnych info czy musi to być okres przepraowny u jednego pracodawcy

Z całą pewnością nie musi być to jeden pracodawca, muszą być tylko dotrzymane warunki umowy, którą zawarł Pan z urzędem, czyli długość trwania umowy o pracę, wymiar etatu i wysokość wynagrodzenia.

Powrót