Bon na zasiedlenie- niezaliczony miesiąc

• Autor wątku Autor wątku karbo93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karbo93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Pracowałem w firmie na podstawie umowy zlecenie oraz umowy o dzieło. Na umowie zlecenie miałem zapewnione najniższe wynagrodzenie tj. 1850 brutto oraz odprowadzane składki na ubezpieczenie zdrowotne. W danym miesiącu nie było mnie w pracy dwa dni, więc pracodawca potrącił mi to z wypłaty (rachunek otrzymałem na kwotę 1550 brutto). Problem polega na tym, że Pani z UP nie chce mi zaliczyć tego miesiąca, ponieważ na rachunku nie ma kwoty 1850 brutto. Tak więc jestem ciekaw, czy da się coś teraz z tym zrobić? Z góry dzięki za pomoc.

karbo93 napisał:
Problem polega na tym, że Pani z UP nie chce mi zaliczyć tego miesiąca, ponieważ na rachunku nie ma kwoty 1850 brutto.
Prawidłowo.
karbo93 napisał:
Tak więc jestem ciekaw, czy da się coś teraz z tym zrobić?
Jeśli kwota została potrącona zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, to nie. Miał Pan zapewne świadomość, że przy bonie na zasiedlenie niezbędne jest osiąganie wynagrodzenia na poziomie minimalnego wynagrodzenia za pracę, zatem skoro nie został spełniony ten warunek, to tego miesiąca nie można zaliczyć do rozliczenia umowy.

Rozumiem. Co jeśli mam dwa rachunki za ten miesiąc? Jeden właśnie z tytułu umowy zlecenie (1557,89 brutto), a drugi z tytułu umowy o dzieło (337 brutto), czy te kwoty można zsumować i przedstawić jako wynagrodzenie za cały miesiąc?

Ale wysokość dochodu to nie wszystko. Od wynagrodzenia (na poziomie minimalnego wynagrodzenia za pracę) muszą być odpowiednio odprowadzone składki na ubezpieczenie społeczne. Dzieła w ogóle się nie wlicza, bo nie są opłacane składki na ubezpieczenie społeczne, także tu nie ma co sumować.

Ostatnia edycja:
I tu jest problem, składki miałem odprowadzane tylko z umowy zlecenie. Dziękuje za pomoc.

Powrót