Bon na zasiedlenie po podpisaniu umowy

• Autor wątku Autor wątku patryk0995
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patryk0995

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć, tematów na temat bonu na zasiedlenie było sporo, ale nie potrafię znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Zacznę od nakreślenia mojej sytuacji. W okresie 1-12 lipca odbędę obronę swojej pracy magisterskiej (dokładny termin poznam jutro), przez co stracę status studenta i będę mógł zarejestrować się jako bezrobotny. 8 lipca jestem umówiony z moim przyszłym pracodawcą na podpisanie umowy, ale pracę zacznę 1 sierpnia. Jak dla mnie od obrony do 1.08 jestem bezrobotny i mogę starać się o bon. Dzwoniłem do urzędu, Pani nie potrafiła mi odpowiedzieć na moje pytanie, powiedziała jedynie że poruszy tą kwestię przed komisją, po jej głosie dało się jednak wyczuć, że jest to sytuacja mocno niepożądana. Przeszukałem ustawy związane z tym świadczeniem i nie znalazłem żadnych przeciwności, bo według mnie jestem jak najbardziej osobą bezrobotną w danym okresie, pracodawca nie płaci za mnie wtedy przecież składek. Czy mogę o taki bon się starać, a po otrzymaniu przynieść umowę podpisaną 8 lipca, ale z zaznaczoną datą rozpoczęcia pracy 1 sierpnia, czy będzie to podstawą do zwrotu pieniędzy

patryk0995 napisał:
Jak dla mnie od obrony do 1.08 jestem bezrobotny i mogę starać się o bon.
O ile nabędzie Pan status bezrobotnego w wyniku dokonania rejestracji w PUP. Status osoby bezrobotnej może nabyć osoba, która nie ma statusu studenta studiów stacjonarnych.

patryk0995 napisał:
Przeszukałem ustawy związane z tym świadczeniem
Czyli jedną... ustawę o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, a konkretnie jeden artykuł (art. 66n).
patryk0995 napisał:
bo według mnie jestem jak najbardziej osobą bezrobotną w danym okresie, pracodawca nie płaci za mnie wtedy przecież składek.
Bezrobotnym będzie Pan dopiero jak otrzyma Pan stosowną decyzję z PUP o uznaniu za osobę bezrobotną. Bezrobotnym nie może Pan się mianować sam, bo skończył Pan naukę.
patryk0995 napisał:
Czy mogę o taki bon się starać, a po otrzymaniu przynieść umowę podpisaną 8 lipca, ale z zaznaczoną datą rozpoczęcia pracy 1 sierpnia, czy będzie to podstawą do zwrotu pieniędzy
Starać się będzie Pan mógł jak otrzyma Pan status bezrobotnego i złoży Pan wniosek. Z tym że z podjęciem pracy należy zaczekać na zawarcie umowy ws. bonu pomiędzy Panem a PUP. A umowa taka może nastąpić w wyniku pozytywnego rozpatrzenia wniosku, na co PUP ma do 30 dni. Pytanie czy uda się to wszystko do 01.08.2019 r.

Co się zaś tyczy podpisania umowy z przyszłym pracodawcą przed lub w trakcie rozpatrywania wniosku o bon, to formalnie nie ma przeciwwskazań, żeby to zrobić. Nie wolno podjąć pracy przed otrzymaniem bonu. Natomiast sugerowałabym, żeby zanim Pan to zrobi, proszę poprosić w PUP o wzór umowy o bon, bo być może jest tam stosowne zastrzeżenie.

I proszę pamiętać, jedno: starosta na wniosek bezrobotnego do 30 roku życia, na podstawie umowy, może przyznać bon na zasiedlenie. Może, nie oznacza musi. Ustawodawca scedował wydanie opinii w zakresie zasadności udzielenia bezrobotnemu bonu na starostów (w praktyce urzędy pracy).

Ostatnia edycja:
Powrót