P
patryk0995
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Cześć, tematów na temat bonu na zasiedlenie było sporo, ale nie potrafię znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Zacznę od nakreślenia mojej sytuacji. W okresie 1-12 lipca odbędę obronę swojej pracy magisterskiej (dokładny termin poznam jutro), przez co stracę status studenta i będę mógł zarejestrować się jako bezrobotny. 8 lipca jestem umówiony z moim przyszłym pracodawcą na podpisanie umowy, ale pracę zacznę 1 sierpnia. Jak dla mnie od obrony do 1.08 jestem bezrobotny i mogę starać się o bon. Dzwoniłem do urzędu, Pani nie potrafiła mi odpowiedzieć na moje pytanie, powiedziała jedynie że poruszy tą kwestię przed komisją, po jej głosie dało się jednak wyczuć, że jest to sytuacja mocno niepożądana. Przeszukałem ustawy związane z tym świadczeniem i nie znalazłem żadnych przeciwności, bo według mnie jestem jak najbardziej osobą bezrobotną w danym okresie, pracodawca nie płaci za mnie wtedy przecież składek. Czy mogę o taki bon się starać, a po otrzymaniu przynieść umowę podpisaną 8 lipca, ale z zaznaczoną datą rozpoczęcia pracy 1 sierpnia, czy będzie to podstawą do zwrotu pieniędzy