Bon na zasiedlenie - Pytanie

• Autor wątku Autor wątku K4mil5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

K4mil5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

obecnie jestem zatrudniony na okres próbny na umowę zlecenie przez 3 miesiące. Załóżmy że pracodawca dalej chciałby przedłużyć ze mną współpracę na umowę o pracę, czy wtedy jeśli bym się zarejestrował z miesiąc wcześniej jako bezrobotny i złożył wniosek na bon czy by mi przysługiwał, czy jest w ogóle taka opcja?

Pozdrawiam.

Aby móc mówić o uzyskaniu z PUP bonu na zasiedlenie należy spełnić pewne warunki.

Bon na zasiedlenie może zostać przyznany osobie bezrobotnej do 30 roku życia, w związku z podjęciem poza miejscem dotychczasowego zamieszkania zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej, jeżeli:
a)za ich wykonywanie będzie osiągała wynagrodzenie lub przychód w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę brutto miesięcznie oraz z tego tytułu będzie podlegała ubezpieczeniom społecznym,
b) odległość od miejsca dotychczasowego zamieszkania do miejscowości, w której bezrobotny zamieszka w związku z podjęciem zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej wynosi co najmniej 80 km lub czas dojazdu do tej miejscowości i powrotu do miejsca dotychczasowego zamieszkania środkami transportu zbiorowego przekracza łącznie co najmniej 3 godziny dziennie;
c) będzie pozostawała w zatrudnieniu lub wykonywała inną pracę zarobkową lub będzie prowadziła działalność gospodarczą przez okres co najmniej 6 miesięcy.

Czy w związku z podjęciem zatrudnienia/pracy zarobkowej u aktualnego zleceniodawcy będziesz zmieniał miejsce zamieszkania? Bo rozumiem, że aktualne zlecenie świadczysz w miejscu zamieszkania, tak?

przepraszam ale do końca nie wytłumaczyłem mojej sytuacji. Zacząłem pracę w Gdańsku czyli ~240km od miejsca zameldowania na umowę zlecenie na okres 3 miesięcy a jak się sprawdzę to pracodawca zatrudni mnie na umowę o pracę, moje pytanie czy jeśli miesiąc przed rozpoczęciem pracy na umowę o pracę ( w trakcie trwania umowy zlecenie ) zarejestruję się jako bezrobotny i złoże podanie o bon na zasiedlenie czy zostanie mi przyznany?

K4mil5 napisał:
jeśli miesiąc przed rozpoczęciem pracy na umowę o pracę ( w trakcie trwania umowy zlecenie ) zarejestruję się jako bezrobotny
Nie ma takiej możliwości. Rejestrując się jako bezrobotny, nie możesz mieć jednocześnie trwającej umowy zlecenie. Zatem najpierw umowa musi wygasnąć albo zostać rozwiązana, potem rejestracja w PUP i złożenie wniosku o przyznanie bonu. Rozpatrzenie wniosku musi nastąpić w terminie 30 dni i dopiero wtedy może zostać zawarta umowa pomiędzy PUP a Tobą i przekazane środki. Przez ten cały czas musisz być bezrobotny, więc nie ma możliwości, abyś jednocześnie pracował. Nieunikniona jest przerwa pomiędzy zleceniem a nową pracą i obawiam się, że będzie ona trwała minimum 30 dni.
K4mil5 napisał:
złoże podanie o bon na zasiedlenie czy zostanie mi przyznany?
Na to pytanie może odpowiedzieć tylko wróżka. Nawet jeśli będziesz spełniał względy formalne i złożysz wniosek o bon, to nadal starosta/PUP MOŻE przyznać bon, ale nie musi.

dziękuję już wszystko wiem :) Pozdrawiam :)

Ale nie ma przeszkód prawnych nawet jeżeli ktos pracowal juz u danego pracodawcy? Pozdrawiam.

Powrót