Bon na zasiedlenie + status studenta + umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku PanPracownik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PanPracownik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Moje umowy oraz uzyskanie statusu studenta z datami:
-Podpisanie umowy z PUP'em o bon na zasiedlenie - 23.11.2016
-Podpisanie umowy o pracę - 07.12.2016 (koniec umowy 31.12.2016)
-Podpisanie umowy zlecenie - 14.02.2017 (koniec umowy 31.02.2017)
-Uzyskanie statusu studenta - luty/marzec 2017
-Podpisanie umowy zlecenie z uwzględnieniem statusu studenta - 01.03.2017 (koniec umowy 31.06.2017)

Moje pytanie brzmi
"Czy jestem zmuszony do zwrotu bonu na zasiedlenie z powodu otrzymania statusu studenta?"

Mecenas z PuP'u poinformował mnie, iż nie jestem zdolny do wykonywania pracy, więc musze zwrócić częściową kwotę.. :(

Najbardziej martwi mnie punkt umowy o bon, mówiący -
"Z tytułu podjęcia zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności
gospodarczej osoba bezrobotna: 2. musi podlegać ubezpieczeniu społecznemu", ponieważ studentom składki liczone są inaczej

Nie jestem znawcą prawa, moja wiedza w tej dziedzinie jest przeciętna, dlatego chciałbym się Was poradzić. :)

Umowę można znaleźć pod tym linkiem

PanPracownik napisał:
-Podpisanie umowy zlecenie - 14.02.2017 (koniec umowy 31.02.2017)
Rozumiem, że końcową datą jest 28.02.2017 r., tak?

Ile miał Pan lat podejmując w dniu 01.03.2017 r. umowę zlecenie jako student?
PanPracownik napisał:
Mecenas z PuP'u poinformował mnie, iż nie jestem zdolny do wykonywania pracy
A tego to powiem szczerze nie rozumiem... Czy ten mecenas jakoś to wyjaśnił?
Czy pozostałe warunki bonu na zasiedlenie są wypełnione tj. z tytułu tego zlecenia (od 01.03.2017) osiąga Pan w skali miesiąca co najmniej najniższą krajową?
PanPracownik napisał:
Umowę można znaleźć pod tym linkiem
To nie jest umowa. To są zasady ubiegania się o bon w roku 2015... a Pan zapewne umowę podpisał w roku 2016. Coś nieaktualne trochę te zasady. Od tego czasu interpretacje się zmieniły.

Ostatnia edycja:
Rozumiem, że końcową datą jest 28.02.2017 r., tak?

Tak, koniec miesiąca był końcem umowy

Ile miał Pan lat podejmując w dniu 01.03.2017 r. umowę zlecenie jako student?

24 lata, rozpocząłem studia II stopnia

Czy ten mecenas jakoś to wyjaśnił?

Nie, przekazał tylko taką informacje. Również jej nie rozumiem.

Czy pozostałe warunki bonu na zasiedlenie są wypełnione tj. z tytułu tego zlecenia (od 01.03.2017) osiąga Pan w skali miesiąca co najmniej najniższą krajową?

Tak, osiągam powyżej najniżej krajowej. Nie jestem pewien czy podlegam ubezpieczeniom społecznym.

To nie jest umowa.
Mój błąd. Umowa znajduje się pod tym i tym linkiem

Dziękuję za odpowiedź :)

PanPracownik napisał:
Nie jestem pewien czy podlegam ubezpieczeniom społecznym.
Proszę dowiedzieć się u zleceniodawcy albo w ZUS. To nie tajemnica.
Zleceniodawca, żeby móc uniknąć płacenia składek społecznych musiał otrzymać od Pana informację, że jest Pan studentem. Proszę sobie przypomnieć czy podejmując pracę składał/wypełniał Pan takie oświadczenie.
PanPracownik napisał:
Umowa znajduje się pod tym i tym linkiem
Widzę tylko paragraf 1-4... a co ukrywa się od paragrafu 5 i dalej? Kiedy zawarł Pan tę umowę?

Ostatnia edycja:
Proszę dowiedzieć się u zleceniodawcy albo w ZUS. To nie tajemnica.

Zapytam, dziękuje.

a co ukrywa się od paragrafu 5 i dalej?

Mało ważne formalne teksty, typu "sporządzono w dwóch egzemplarzach" lub "wszelkie zmiany wymagają formy pisemnej"

PanPracownik napisał:
Mało ważne formalne teksty, typu "sporządzono w dwóch egzemplarzach" lub "wszelkie zmiany wymagają formy pisemnej"
Na pewno nie ma tam nic istotnego?
A kiedy zawarł Pan umowę z PUP? Proszę wskazać datę.

PanPracownik napisał:
Zgodnie ze stanowiskiem MRPiPS na ten dzień w celu rozliczenia bonu na zasiedlenie dopuszcza się brak składek społecznych pod warunkiem, że bezrobotny jest studentem do 26 roku życia i pracuje na podstawie umowy zlecenie.
PanPracownik napisał:
Cytat: Czy ten mecenas jakoś to wyjaśnił? Nie, przekazał tylko taką informacje. Również jej nie rozumiem.
Proszę dowiedzieć się czegoś więcej, bo moim zdaniem stanowisko PUP jest błędne.
A swoją drogą dostarczał Pan do PUP zaświadczenie z uczelni, poświadczające że i od kiedy Pan studiuje? Może w tym tkwi istota problemu?

Ostatnia edycja:
A swoją drogą dostarczał Pan do PUP zaświadczenie z uczelni, poświadczające że i od kiedy Pan studiuje? Może w tym tkwi istota problemu?

Nie dostarczyłem. Pani z urzędu powiedziała, że mogę dostarczyć dokumenty w późniejszym terminie. Im chodzi tylko o to, żeby " (...) dokumenty wskazywały po 8 miesiącach, że 6 miesięcy pracowałem i odprowadzane były składki."

Dziękuję bardzo za odpowiedź, postaram się wyjaśnić tą sytuację w PUP

Powrót