Bon na zasiedlenie zameldowanie/zamieszkanie

• Autor wątku Autor wątku Truskolas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Truskolas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Sprawa dotyczy przyznania Bonu na zasiedlenie (przyp. art. 66n). Otrzymałem rozpatrzenie wniosku negatywne.
1) Czy PUP ma obowiązek przedstawić sposób rozpatrzenie wniosku o bon w formie decyzji administracyjnej?
2) W piśmie jako powód odmowy przyznania bonu podawany jest mój adres ZAMELDOWANIA NA POBYT STAŁY, a w ustawie jest mowa o MIEJSCU ZAMIESZKANIA. (adres zameldowania zmienił się miesiąc przed złożeniem wniosku w związku z podjęciem pracy).
3. Ponadto pismo nie zawiera pouczenia o odwołaniu, ani żadnej podstawy faktycznej i prawnej w skutek który zgodnie z art. 66n można by mi odmówić przyznania tego wniosku.
Złożyłem pismo z prośbą o wyjaśnienie czy pismo w odpowiedzi na bon jest decyzja czy pismem, ponieważ nie zawiera obligatoryjnych elementów decyzji oraz zacytowałem wyrok NSA gdzie Sąd jednoznacznie i dokładnie wyjaśnia różnicę pomiędzy zamieszkanie a zameldowaniem. W odpowiedzi (ze sporym opóźnieniem, pismem ponaglającym) otrzymałem odpowiedź, że nie są zoobligowani do udzielenia w formie decyzji adminstracyjnej stanowiska wobec mojego wnioskku o przyznanie Bonu, NIE ODNOSZĄC się nawet w najmniejszym stopni do popełnienia przez nich błędu gdzie podnoszą temat mojego zameldowania podczas gdy w ustawie (art. 66n) mowa jest wprost o zmianie dotychczasowego miejsca zamieszkania. Zmieniam przez 27 lat swojego życia zmieniam pierwszy raz miejsce zamieszkania... Co robić pomocy? Jak skutecznie egzekwować prawo w Powiatowym Urzędzie Pracy?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź.

1. Nie. Złożenie wniosku i odpowiedź na niego oraz dalsze kroki reguluje kodeks cywilny.
2. Trudno udzielić Panu odpowiedzi na to pytanie nie znając szczegółów sprawy tj. gdzie jest stały meldunek, gdzie Pan obecnie przebywa (zamieszkuje), dokąd planuje Pan się przeprowadzić po uzyskaniu bonu.
[FONT=&quot]"Zameldowanie", jest terminem z zakresu prawa administracyjnego i chociaż nie przesądza o miejscu zamieszkania w rozumieniu prawa cywilnego, stanowić może wskazówkę dla PUP przy ocenie przesłanek do uzyskania bonu na zasiedlenie na warunkach określonych w ustawie o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. Miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu. Zatem fakt posiadania meldunku w jakiejś miejscowości może wskazywać na to, że osoba tam właśnie zamieszkuje.[/FONT]
Pisze Pan, że
Truskolas napisał:
W piśmie jako powód odmowy przyznania bonu podawany jest mój adres ZAMELDOWANIA NA POBYT STAŁY, a w ustawie jest mowa o MIEJSCU ZAMIESZKANIA.
ale o co konkretnie chodzi? To, że w ogóle ma Pan meldunek stały? Czy może ma go Pan w tym miejscu, do którego chce się Pan przeprowadzić po otrzymaniu bonu?Proszę napisać konkretnie gdzie ten meldunek (miejscowość), gdzie Pan obecnie mieszka (miejscowość) i jak długo, do którego PUP złożył Pan wniosek? Czy miejsce meldunku stałego i obecnego miejsca zamieszkania podlega pod ten sam PUP czy inne? Proszę trochę dokładniej.
3. Nie musi, nie jest decyzją administracyjną.
Truskolas napisał:
Co robić pomocy?
Przede wszystkim odpowiedzieć na pytania dotyczące pkt 2. I napisać dokładnie o co chodzi z tym adresem stanowiącym powód odmowy.

Ostatnia edycja:
Chodzi mi bardziej o tryby administracyjne, gdzie mogę złożyć skargę na bezpodstawną odmowę na przyznanie bonu. (do Wojewody?, wobec braku decyzji administracyjnej nie za bardzo mam się od czego odwołać :| ) Zmieniam miejsce zamieszkanie około 400km od dotychczasowego miejsca zamieszkania w związku z podjeciem pracy z tym, że proces rekrutacji do tej pracy wymagał 3 miesiące wcześniej zameldowania na pobyt stały. niemniej jednak do rozpoczęcia pracy t.j. 1.11.2018r. mieszkałem w tym samym miejscu co przez 27 lat....

Truskolas napisał:
Chodzi mi bardziej o tryby administracyjne, gdzie mogę złożyć skargę na bezpodstawną odmowę na przyznanie bonu. (do Wojewody?, wobec braku decyzji administracyjnej nie za bardzo mam się od czego odwołać
Nigdzie. Rozpatrzenie wniosku nie odbywa się w trybie decyzji administracyjnej, tylko w oparciu o kc. To, że wniosek rozpatruje PUP nie musi od razu oznaczać trybu administracyjnego. Może Pan złożyć pismo (prośbę) do PUP o ponowną analizę wniosku. Ale póki co nie widzę argumentów, aby urząd pracy taką prośbę mógł uwzględnić.
Zgodnie z art. 66n ustawy o promocji...: "Na wniosek bezrobotnego do 30 roku życia starosta, na podstawie umowy, może przyznać bon na zasiedlenie w związku z podjęciem przez niego poza miejscem dotychczasowego zamieszkania zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej, jeżeli:
1) z tytułu ich wykonywania będzie osiągał wynagrodzenie lub przychód w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę brutto miesięcznie oraz
będzie podlegał ubezpieczeniom społecznym;
2) odległość od miejsca dotychczasowego zamieszkania do miejscowości, w której bezrobotny zamieszka w związku z podjęciem zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej wynosi co najmniej 80 km lub czas dojazdu do tej miejscowości i powrotu do miejsca dotychczasowego zamieszkania środkami transportu zbiorowego przekracza łącznie co najmniej 3 godziny dziennie;
3) będzie pozostawał w zatrudnieniu, wykonywał inną pracę zarobkową lub będzie prowadził działalność gospodarczą przez okres co najmniej 6 miesięcy." Może, nie oznacza musi. Ustawodawca scedował wydanie opinii w zakresie zasadności udzielenia bezrobotnemu wsparcia finansowego ze środków publicznych na starostów (w praktyce urzędy pracy). Dlatego nie ma tutaj podstaw do roszczeń.

Truskolas napisał:
Zmieniam miejsce zamieszkanie około 400km od dotychczasowego miejsca zamieszkania w związku z podjeciem pracy z tym, że proces rekrutacji do tej pracy wymagał 3 miesiące wcześniej zameldowania na pobyt stały. niemniej jednak do rozpoczęcia pracy t.j. 1.11.2018r. mieszkałem w tym samym miejscu co przez 27 lat....
Kilka razy czytam i nadal nie rozumiem... Nie może Pan napisać konkretnie gdzie ten stały meldunek, gdzie obecnie Pan mieszka i gdzie to nowe miejsce pracy?

Truskolas napisał:
niemniej jednak do rozpoczęcia pracy t.j. 1.11.2018r. mieszkałem w tym samym miejscu co przez 27 lat....
Rozumiem, że obecnie Pan już nie pracuje, skoro chce się Pan ubiegać o bon. Skoro tak, to od kiedy Pan nie pracuje i w jakim trybie rozwiązana została umowa? To może być bardzo istotne.

Ostatnia edycja:
Powrót